Čtvrtek

18. dubna 2024

Nyní

-2°

Zítra

Svátek má

ABB E-mobility a Scania provedly první zkoušku megawattového dobíjecího systému MCS

18. 5. 2023

page.Name
Scania úspěšně nainstalovala a otestovala pilotní verzi megawattového dobíjecí systému MCS od firmy ABB E-mobility. To představuje další milník ve vývoji efektivního a vysoce výkonného nabíjecího řešení pro těžká nákladní vozidla. Nová technologie umožní zkrátit dobu potřebnou pro nabití těžkého nákladního vozidla na polovinu.

Cílem obou společností je vytvořit podmínky pro dopravu budoucnosti s nulovými emisemi, a tak již dnes udávají směr vývoje technologií pro zítřek. Vývoj řešení pro rychlé nabíjení užitkových elektrických vozidel s dlouhým dojezdem je nezbytným krokem pro zvýšení jejich prodejů.

Úvodní zkoušky, jejichž cílem je prokázat technickou použitelnost nabíjení s vysokými proudy, znamenají první důležitý krok k budoucímu systému MCS od firmy ABB E-mobility. Výsledkem bude postupné nasazení vysoce výkonných dobíjecích stanic, které budou pracovat s vysokými dobíjecími proudy: počínaje 1500 ampéry, až po horní limit systému MCS, 3000 ampérů. Jedná se o dobíjecí standard, do něhož Scania a ABB E-mobility investují a na jehož vývoji se podílejí ve spolupráci s mezinárodní neziskovou organizací CharIN (finální standard MCS se očekává v roce 2024).

Technologie klíčová pro elektrická nákladní vozidla

Technologie MCS je klíčová pro elektrická nákladní vozidla Scania pro dálkovou přepravu, u kterých je doba jízdy i doba odpočinku regulována zákonem. Vozidlo může jet maximálně 4,5 hodiny, pak si řidič musí dát 45minutovou přestávku a během této doby musí nákladní vozidlo doplnit dostatek energie na další 4,5 hodiny provozu. Vzhledem ke kapacitě akumulátorů je zásadní rychlé a vysoce výkonné nabíjení.

„Sledujeme rostoucí poptávku po elektrické dopravě a naším cílem je, aby do roku 2030 bylo 50 procent všech vozidel, která za rok prodáme, elektrických. Dosažení tohoto cíle bude vyžadovat infrastrukturu a MCS je v tomto směru zásadní,“ říká Fredrik Allard, ředitel pro e-mobilitu, Scania.

Přelomový projekt

Chris Nordh, globální vedoucí oddělení Fleet & Transit v ABB E-mobility, dodal: „Jsme potěšeni, že můžeme spolupracovat se společností Scania na tomto přelomovém pilotním projektu, který vytvoří precedens a představuje jeden ze způsobů, jak společně přistupovat k partnerství mezi výrobci vozidel a dodavateli dobíjecích stanic. Efektivně propojujeme různé technologie, a vytváříme tak skvělý systém pro koncové uživatele.“ Doplnil: „Pilotní test je velice vzrušující moment a těšíme se i na další milníky, které budou postupně přicházet, jak budeme společně postupovat ve vývoji kvalitního, spolehlivého a příjemného dobíjení pro koncové zákazníky.“

Novým dobíjecím standardem budou moci být vybavena nákladní vozidla Scania určená pro regionální dálkovou dopravu. Další generaci své technologie MCS představí společnost ABB E-Mobility na konci roku 2024 nebo začátkem roku 2025.