Sobota

18. května 2024

Nyní

Zítra

10°

Svátek má

Škoda Auto využívá plast z recyklovaných PET lahví na potahy sedaček

25. 1. 2022

page.Name
Škoda Auto nahradila své klasické výbavové linie designovými volbami pro interiér plně elektrického vozu Škoda ENYAQ iV. Česká automobilka kombinuje vlnu s recyklovaným polyesterem z jednorázových PET lahví pro potahy sedadel Design Selection LODGE. Ve spolupráci s dodavateli a vědeckou komunitou pracuje společnost na udržitelně vyráběných, recyklovatelných a trvanlivých materiálech pro použití v sériové výrobě. V budoucnu budou nákupní procesy společnosti Škoda Auto klást ještě větší důraz na udržitelnost a cirkulární ekonomiku v celém hodnotovém řetězci.

Markéta Truhelková, koordinátorka nákupu – interiéru ve společnosti Škoda Auto říká: "Důsledné používání udržitelně vyráběných materiálů v našich současných vozidlech mění požadavky v divizi Nákup a tím i nároky na naše dodavatele. Proto – v souladu s naším Simply Clever étosem – spolupracujeme na vývoji inovativních udržitelných materiálů, které obstojí při každodenním používání, snadno se s nimi pracuje a vytvářejí atraktivní designové akcenty."

Automobilka zapojuje své dodavatelské partnery do celého procesního řetězce

Jako největší soukromá společnost v České republice Škoda Auto činí z udržitelnosti nákupu materiálů a komponentů ještě důležitější prioritu. Výrobce automobilů přitom zapojuje své dodavatelské partnery do celého procesního řetězce.

Škoda Auto spolupracuje s českým dodavatelem Sage Automotive Interiors ze Strakonic již několik desetiletí. Vyvíjí inovativní materiály, které se pak používají v sériové výrobě. Patří mezi ně tkaniny vyrobené z recyklovaných plastových lahví pro Design Selection LODGE v plně elektrickém voze Škoda ENYAQ iV. Společnost také vyvíjí tkaniny se speciálními vlákny, které fungují jako vyhřívání sedadel a zvyšují pohodlí, stejně jako speciální reflexní příze. Společnost úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci.

Lahve jsou rozdrceny, roztaveny a zpracovány na granulát

Výrobce AUNDE vyrábí také technické textilie z recyklovaných PET lahví a vlny pro Škoda ENYAQ iV. Lahve jsou rozdrceny, roztaveny a zpracovány na granulát. To se používá k výrobě trvanlivé příze. Jakmile je na tkalcovském stavu, 6000 takových nití se změní na odolnou látku podle specifikací interiérových designérů ŠKODA. Materiál se pak umyje a vysuší, aby získal požadovanou stabilitu.