Pondělí

16. září 2024

Nyní

15°

Zítra

16°

Svátek má

Automatizovaný vysokohustotní sklad IdeaStorage: úspora času, místa i lidské intervence

7. 6. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Doba je rychlá a automatizace je jediný způsob, jak s ní udržet krok. Na workshopu Logistic Day zazněla prezentace společnosti 4IGV, v rámci níž byly popsány možnosti, jak zefektivnit intralogistické procesy. Představen byl vysokohustotní sklad IdeaStorage (zajímavá byla následná návštěva hustého skladu). Na workshopu byly dále popsány možnosti skladování v automatizovaných skladovacích systémech značky Modula dodávaných slovenskou společností Systech Group. Ty fungují na principu skladování na malé ploše do výšky. Právě o tom mluvil Marek Maťovčík. Nezávislý logistický konzultant Martin Mlejnek popsal aktuální možnosti, které zvyšují efektivitu skladování. Uvedl nejčastější chyby, které se ve firmách dějí. Marek Maťovčík dále představil novou generaci AMR.

Dále Marek Maťovčík představil produkt, který implementuje společnost 4IGV, a není všude úplně známý: zarovnávač palet. Je určen pro EUR palety. Jde o efektivní řešení skladování prázdných palet. Slouží ke zefektivnění toku palet. Ve skladu je díky tomu více místa. Navíc operátor neztrácí čas odebíráním palet z horních pozic stohu, palety jsou odebírány zespodu, což šetří čas při manipulacích.

Hustý sklad do posledního kubíku místa

Další část Logistic Day patřila detailnímu představení benefitů českého vysokohustotního plně automatizovaného skladu IdeaStore. O tomto tématu mluvil Tomáš Linhart (integrátor řešení je společnost 4IGV). Tento robotický systém výrazně zvyšuje efektivitu skladování. Tomáš Linhart tedy představil hustý sklad do posledního kubíku místa.

vysokohustotní skladování

Výška konstrukce je individuální, dle potřeb zákazníka. Sklad může vyrůst až do výšky 9,5 m. Na snímku pohled na předávací místa. 

Firma dokáže až 90 % skladu proměnit na funkční logistický systém a zdvojnásobí tak jeho kapacitu. Roboti ve skladu pracují s nasazením zaměstnance roku. Neřeší čas, světlo ani dovolenou, čili úsporu z toho plynoucí jsou jasné. Jeden robot za hodinu zvládne obsloužit až 40 plně naložených boxů. Stávajících i nových.

Vysoká úspora - není potřeba kupovat speciální boxy

Tento hustý sklad se instaluje na míru velikosti každého skladu. Jde o hustou síť hliníkových profilů, ve kterých se roboti pohybují obousměrně. Roboti se vzájemně neblokují, což zvyšuje efektivitu a výkonnost systému.

Sklad může vyrůst až do výšky 9,5 m. Velkou výhodou je, že není potřeba kupovat speciální boxy, lze využít ty, která firma využívá. Sklad se dá rychle upravit dle sezonních požadavků.

boxy, přepravky

Robot automatizovaně pracuje na principu výtahu. Výhoda: lze využít přepravky, které již objednatel má, což znamená obrovskou úsporu.

Roboti, které fungují jako výtahy, unesou až 25 kg nákladu. Dobíjejí se samostatně a pracují 22 hodin denně.

Variabilní je nejen výška, ale i počet předávacích míst

Samostatná část prezentace Tomáše Linharta byla věnována předávacím místům. Počet a umístění předávacích míst je flexibilní. Otevřený stůl umožňuje snadnou manipulaci se zbožím. Plán integrace s řídicím systémem je samozřejmostí.

Zajímavostí je, že hustý sklad je možné postavit i na mezzaninu. Záleží na konkrétních logistických procesech. Součástí předávacích míst je váhová indikace.

Řídicí systém na bázi wi-fi optimalizuje procesy, integruje se s ERP 

Co se týče KLT boxů, musí mít podstavu 600 x 400 mm. Výška boxů je variabilní (150 – 420 mm). Roboti umí, jak jsme předeslali, manipulovat s jakým boxy v daných rozměrech. Není tedy nutné kupovat nové, pokud firma boxy má, opatří se jen EAN kódy. Úchytnou desku lze přizpůsobit konkrétnímu typu boxu.

konference Logistic Day

Na workshopu Logistic Day byl dostatek prostoru pro networking. Na snímku uprostřed Pavel Líška, obchodní ředitel společnosti POINT.X.

Řídicí systém na bázi wi-fi předává instrukce robotům, optimalizuje procesy, integruje se s ERP zákazníka. Monitoruje a ukládá data v reálném čase. Financování je navíc možné i z různých dotačních titulů, což integrátor 4IGV také nabízí.

mediální partner

Logistika.Tv byla jediným mediálním partnerem Logistic Day 2024.

Přinášíme další fotografie z této akce:

Pavel Líška, obchodní ředitel společnosti POINT.X.

Tomáš Linhart, IdeaStorage/4IGV. 

Logistic Day navštívilo cca 50 posluchačů z řad výrobních firem. 

Martin Mlejnek (nezávislý konzultant) a Marek Maťovčík (4IGV).

Na snímku vlevo Radka Zobaníková, Business and marketing manager společnosti 4IGV.