Pondělí

16. září 2024

Nyní

15°

Zítra

16°

Svátek má

V Macco Organiques stojí extrémně vysoké regály Stow s výškou zakládání téměř 18 metrů

2. 8. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Bruntálská společnost Macco Organiques, světový výrobce vysoce čistých minerálních solí na bázi sodíku, vápníku a hořčíku pro potravinářský a farmaceutický průmysl, potřebovala rozšířit skladové prostory, proto byl postaven nový VNA sklad specifických rozměrů. Byly v něm implementovány extrémně vysoké regály Stow. Výška zakládání v nich je 17,8 metru, což kladlo vysoké nároky i na rovinnost podlahy. Sklad má kapacitu 6500 paletových míst a ve velmi úzkých uličkách v něm operují modulární vysokozdvižné vozíky K Modular od Linde Material Handling.

S ohledem na rostoucí objem výroby bylo v Macco Organiques rozhodnuto o výstavbě nového skladu. Firma meziročně roste jak z hlediska vlastní výroby, tak v oblasti redistribuce, kdy funguje i jako mezisklad pro své zákazníky.

Linde MH

Ve skladu operuje manipulační technika od Linde Material Handling.

Sklad s dvanácti zakládacími úrovněmi a celkovou výškou 20 metrů

Rozhodnutí o výstavbě nového skladu padlo v roce 2019 a do provozu byl uveden v roce 2022.

„Cílem projektu bylo zdvojnásobit tehdejší skladovací kapacity, přitom jsme však byli omezeni plochou pozemku. Řešením byl regálový sklad s dvanácti zakládacími úrovněmi a celkovou výškou 20 metrů. Toto řešení se nám osvědčilo i z hlediska rychlosti manipulací a ekonomiky provozu. Díky relativně malému půdorysu a velkému vnitřnímu objemu sklad nemusíme v zimě vůbec vytápět,“ popisuje Jaroslav Zavadil, ředitel výroby a rozvoje společnosti Macco Organiques.

regál

Detailní pohled na nastavení rámů regálové konstrukce.

Proč regály od Stow? Příznivá cena a pozitivní dřívější zkušenost

Doplňuje, že sklad tvoří dvě požárně oddělené lodě, přičemž každá z nich je na ploše 995 metrů čtverečních.

„Důvodem spolupráce se společností Stow v rámci dodání regálů byla velmi pozitivní dřívější zkušenost. Spolupráce s firmou byla pokaždé perfektní. Regály nám namodelovala vždy přesně na míru našim specifickým potřebám. Nikdy jsme nezaznamenali žádný problém s kvalitou, nosností či servisem regálů. Roli samozřejmě hrála také příznivá cena, díky které společnost Stow ČR ve výběrovém řízení i tentokrát uspěla,“ konstatuje Jaroslav Zavadil.

regály stow

Horní část regálové konstrukce.

Vysoce stabilní regály

Extrémní výšky regálů bylo dosaženo díky nastavování rámů. „Byly kladeny vysoké nároky na stabilitu regálů. Oproti nižším regálům se dělal jiný způsob kotvení a nutné bylo i zavětrování, to znamená, že v určitých polích regály obsahují zpevňující kříže. Samotný regálový systém je samonosný,“ vysvětluje Tomáš Němec, obchodní zástupce společnosti Stow ČR. Dodal, že nosnost jednoho paletového místa je 1100 kg. Instalovány byly i aktivní a pasivní bezpečnostní prvky ochrany regálů.

regál

Regály Stow.

Přestože byl nový sklad dimenzován tak, aby pokryl nároky na skladovací kapacity až do roku 2032, napomohl k výraznému nárůstu redistribučních aktivit, takže už po dvou letech provozu došlo k jeho zaplnění. Zatím však společnost Macco Organiques nezvažuje výstavbu dalšího, nýbrž chce jít cestou optimalizací a zlepšení organizace práce ve stávajících skladech.

Pavel Zavadil

Jaroslav Zavadil, ředitel výroby a rozvoje společnosti Macco Organiques.

Tomáš Němec, Stow

Tomáš Němec, obchodní zástupce společnosti Stow ČR.

hala Macco

Nejnovější sklad společnosti Macco Organiques, v němž jsou extrémně vysoké regály Stow.