Sobota

20. dubna 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Alza na Slovensku uľahčuje vrátenie a reklamácie tovaru, teraz ich prijíma už aj cez AlzaBoxy

13. 3. 2023

page.Name
Alza.sk novo umožňuje svojim zákazníkom vrátenie a reklamáciu tovaru prostredníctvom AlzaBoxov. Sieť s viac ako 210 tisíc schránkami na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku sa tak opäť približuje cieľu stať sa plnohodnotnou súčasťou sídelnej infraštruktúry a zvyšovať kvalitu života v okolí.

Alza.sk rozširuje na Slovensku a v Maďarsku zákaznícke služby poskytované prostredníctvom siete AlzaBoxov. Po spustení hlasových pokynov a umožnení využívať AlzaBoxy inými dopravcami, prináša teraz možnosť vrátenia či reklamácie zakúpeného tovaru práve cez AlzaBoxy. Službu e-shop pilotne spustil minuloročné leto v Českej republike a u zákazníkov si okamžite získala značnú obľubu. Počas polročného fungovania ju využilo už vyše 70-tisíc spokojných zákazníkov, reklamácie a vratky cez AlzaBoxy teraz tvoria 23 % všetkých prijatých prípadov v Česku.

Lukáš Janeček, riaditeľ reklamácií Alza.cz: „Veríme, že slovenskí a maďarskí zákazníci si novinku obľúbia“

Za posledné tri roky sa nám podarilo proces reklamácií a vrátenia tovaru výrazne uľahčiť a skrátiť. Napríklad už viac ako polovicu reklamácií vybavujeme okamžite po ich prevzatí, a to výmenou tovaru alebo vrátením peňazí. Možnosť vrátenia tovaru pomocou AlzaBoxov je ďalším krokom, ktorý nás približuje našej snahe o maximálne pohodlné nakupovanie a čo najprístupnejšie a kvalitné popredajné služby pre zákazníkov. Veríme, že slovenskí a maďarskí zákazníci si novinku obľúbia prinajmenšom rovnako, ako tí českí,“ hovorí Lukáš Janeček, riaditeľ reklamácií Alza.cz.

Postup vrátenia je jednoduchý a služba je úplne zadarmo. Zákazník sa prihlási do svojho účtu na Alza.sk, vyberie konkrétny produkt, zvolí pri ňom možnosť vrátenia či reklamácie a získa číslo svojho prípadu. Ako spôsob odovzdania do Alza.sk stačí vybrať AlzaBox. Potom si buď sám vytlačí a nalepí štítok na balíček, prípadne stačí číslo reklamácie viditeľne na balíček napísať. Pri ľubovoľnom AlzaBoxe potom naskenuje štítok, alebo kód na odoslanie zadá ručne na obrazovku boxu. Tým sa otvorí prázdna schránka, do ktorej balíček stačí vložiť. Po zatvorení dvierok zákazník obdrží upozornenie o tom, že je balíček registrovaný a stav reklamácie môže sledovať v sekcii "Moja reklamácia a vrátenie".

Budú nasledovať ďalší dopravcovia

Prostredníctvom AlzaBoxu je možné vrátiť tovar zakúpený na Alza.sk, ktorý je možné do schránky vložiť. Objemné spotrebiče je nutné doručiť na pobočky osobne alebo kuriérom. Do budúcnosti sa plánuje rozšírenie služby aj pre tretie strany Alza, ktoré už do AlzaBoxov doručujú. Aktuálne sú to spoločnosti DPD, Slovak Parcel Servis, DHL, GLS a čoskoro budú nasledovať ďalší dopravcovia, s pomocou ktorých sa doručenie do AlzaBoxu stane univerzálnou službou, dostupnou pre celý trh.

Význam pohodlného doručenia objednávok rastie od začiatku pandémie, teraz volí doručenie cez AlzaBoxy pre svoje objednávky už viac ako 40 % zákazníkov, v niektorých okresoch takmer 70 %.

"Veľký potenciál na zlepšenie zákazníckej skúsenosti vnímame nielen v bezkontaktnosti, ale predovšetkým v možnosti používať výdajné boxy v akúkoľvek dennú aj nočnú dobu. K tomu prispieva aj ich umiestnenie do blízkosti obydlia alebo frekventovaných trás našich zákazníkov, aby pre nich boli čo najdostupnejšie. Navyše, vďaka otvorenosti voči iným prepravcom si zákazníci môžu nechať doručiť tovar do AlzaBoxov takmer z každého e-shopu," dopĺňa Peter Šupák, riaditeľ expanzie a facility Alza.cz s tým, že aktuálne sieť disponuje viac ako 2 000 AlzaBoxmi v troch krajinách - cez 560 ich nájdu zákazníci na Slovensku, 1 300 v ČR a takmer 200 v Maďarsku.