Čtvrtek

2. května 2024

Nyní

19°

Zítra

17°

Svátek má

Soutěž The Best of Czech and Slovak Logistics zná své vítěze. Osobností české a slovenské logistiky se stal Václav Cempírek

1. 12. 2023 Autor: Petr Neckař

page.Name
V rámci prestižní konference The Best of Czech and Slovak Logistics, kterou pořádala Logistika.Tv ve spolupráci s Veletrhy Brno a s časopisy TechMagazín a Robotic Journal, byly vyhlášeny výsledky stejnojmenné logistické soutěže. Akce byla oficiální součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Odborná porota soutěže The Best of Czech and Slovak Logistics ocenila nejlepší logistické projekty, produkty a služby, které přinášejí inovace, efektivitu a udržitelnost do logistického odvětví. V rámci soutěže byla vyhlášená také Osobnost české a slovenské logistiky, kterou získal profesor Václav Cempírek, rektor Vysoké školy logistiky a prezident České logistické asociace, uznávaný odborník a pedagog v oblasti logistiky.

Osobností české a slovenské logistiky byl vyhlášen profesor Václav Cempírek (na snímku uprostřed), rektor Vysoké školy logistiky a prezident České logistické asociace. Cenu předávali: porotce soutěže Ivan Škalda (vlevo), ředitel logistiky společnosti Tescoma, a Ján Franek, ředitel logistiky Správca zálohového systému. 

Do prvního ročníku soutěže bylo přihlášeno 45 logistických projektů z České a Slovenské republiky. „Tak velký zájem nás potěšil a nyní již pracujeme na přípravě dalšího ročníku konference i soutěže, která představuje a oceňuje ty nejlepší logistické projekty, produkty a služby. Výsledky soutěže, tedy oceněné, budeme prezentovat v průběhu celého roku, a už teď se těšíme na další logistické inovace, které přinese rok 2024,“ řekl za organizátory Petr Neckař, jednatel společnosti PN média a šéfredaktor portálu Logistika.Tv.

Nejlepší logistické projekty

V kategorii „Nejlepší logistický projekt“ byly hodnoceny projekty, které přinášejí inovace, efektivitu a konkurenční výhodu v logistických procesech. V této kategorii zvítězila společnost Plzeňský Prazdroj za projekt Plně automatizovaného skladu, který zvyšuje produktivitu, bezpečnost a udržitelnost skladování a expedice piva.

Druhé místo získala společnost PST CLC Mitsui-Soko za implementaci digitálního dvojčete ve skladech hotové výroby a přímého materiálu v Philip Morris ČR v Kutné Hoře, které umožňuje simulovat a optimalizovat logistické operace v reálném čase.

Třetí místo patří společnosti Linde Material Handling ČR za projekt Implementace plně automatizovaného skladu společnosti Fosfa. Obsluhu skladových prostor, které nabízejí čtyři a půl tisíce paletových míst, zajišťují robotické logistické vozíky, pokročilá automatizace a jediný člověk.

Ocenění za druhé místo v soutěži převzali z rukou Ivana Škaldy, ředitele logistiky společnosti Tescoma, zástupci společnosti PST CLC Mitsui-Soko Petr Kotora (ředitel logistiky, na snímku uprostřed) a Igor Staš (Operations Manager).

Nejlepší logistické produkty

V kategorii „Nejlepší logistický produkt“ porotci hodnotili produkty, které nabízejí nové řešení, funkce nebo vlastnosti pro logistické aplikace. První místo získala společnost DODO s projektem AI prediktor objednávek, který využívá umělou inteligenci pro předpovídání poptávky a optimalizaci zásobování.

Druhé místo patří Zásilkovně (Packeta Group) za projekt Robotické depo/PackMani, který zvyšuje rychlost a přesnost třídění balíků pomocí autonomních robotů.

Třetí místo získala společnost KVADOS za projekt myFABER PalletJack X1, který nabízí flexibilní a snadno integrovatelné robotické řešení pro automatizaci paletové manipulace.

Zástupci společnosti DoDo převzali ocenění z rukou profesora Václava Cempírka (vlevo) a porotce Petra Sodomky (vpravo), vedoucího logistiky trutnovského závodu společnosti Vitesco Technologies. 

Nejlepší logistické služby

V kategorii „Nejlepší logistická služba“ první místo získala společnost Bossard CZ za logistický systém SmartBin Cloud, který umožňuje on-line monitorování stavu zásob a automatické objednávání spojovacího materiálu.

Druhé místo obsadila společnost Central Warehouse Solution za klientskou aplikaci MySkladon. Ta umožňuje on-line správu skladových operací a zajišťuje transparentnost a efektivitu skladování.

Třetí místo patří společnosti GOPALL za GOPALL Pooling palet, která nabízí ekonomické a ekologické řešení pro sdílení a využívání palet.

Nejudržitelnější projekty

V kategorii „Nejudržitelnější projekt“ si první místo odnesla společnost Plzeňský Prazdroj s projektem Automatická třídicí linka na skleněné vratné lahve. Linka zvyšuje podíl vratných lahví a snižuje spotřebu energie i vody.

Druhé místo získala společnost myco za projekt Myco Z4 využívající houby pro výrobu biologicky odbouratelných obalů.

Třetí místo patří firmě DODO za projekt DODO: Zónová logistika, která snižuje dopravní zátěž a emise v městské logistice pomocí zónového systému a elektromobilů.

Speciální cena časopisu Robotic Journal

V této kategorii byla oceněna nejlepší aplikace robotiky v logistice. Speciální cenu získala společnost 4IGV za projekt Implementace autonomní manipulační techniky Agilox v distribučním centru Datart. Inteligentní autonomní vozíky Agilox zvyšují produktivitu, bezpečnost a flexibilitu skladových operací.

Co nás čeká v roce 2024?

Vyhlášení nového ročníku soutěže a konference, proto si nezapomeňte zapsat do diáře termín dalšího ročníku konference The Best of Czech and Slovak Logistics, na níž budou vyhlášeny výsledky dalšího ročníku stejnojmenné soutěže. Konference se uskuteční 8. října 2024 v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Příští ročník konference, na které budou předána ocenění The Best of Logistics, se uskuteční se uskuteční 8. října 2024 v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

V uplynulém ročníku nebyla kvůli nízkému počtu přihlášek vyhlášena kategorie zaměřená na obaly; o to více pozornosti jí bude věnováno v roce 2024.

Poděkování mediálním partnerům

Pořadatelé konference a soutěže děkují mediálním partnerům za pomoc s propagací prvního ročníku této akce.

Jsou to: odborná periodika

  • Logistika.Tv,
  • Robotic Journal,
  • TechMagazín,
  • Packaging Herald,
  • Dopravní noviny,
  • Logistika,
  • MM Průmyslové spektrum,
  • Strojírenství.cz
  • Praktická logistika.