Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Konference TAL 2024 - Událost, na které se vyplatí nechybět

29. 6. 2024

page.Name
Jak se dostat do rychlého pruhu digitalizační dálnice, udržet tempo s novými trendy v logistice a zároveň zachovat klidnou hlavu? Své recepty představili řečníci na 23. ročníku konference Trends in Automotive Logistics, kterou pořádala 18. června v Plzni společnost Aimtec ve spolupráci s DTIHK a IHK Regensburg. Logistika.Tv byla mediálním partnerem této prestižní logistické události. Na pódiu konference zaznělo zamyšlení nad digitální transformací dodavatelských řetězců, zkušenosti z průmyslové praxe a tipy na udržení digitálního well-beingu.

„Nestačí jen inovovat, je potřeba inovovat dostatečně rychle,“ odkázal na podtitul konference „Driving the Digital Fast Lane“ Roman Žák, zakladatel pořádající společnosti Aimtec, a zároveň tím pojmenoval největší výzvu digitalizace. Promluvil o udržitelnosti, kterou jsme podle něho měli doposud tendenci vnímat spíše v ekologickém slova smyslu. Je ale potřeba si uvědomovat i jiný rozměr tohoto tématu, a sice kontinuitu podnikání, jejíž zachování je vzhledem k dynamickému vývoji trhu stále větší výzvou. A to platí i pro Aimtec jako rodinnou firmu. Těmito slovy představil Roman Žák účastníkům konference nastupujícího CEO společnosti Pavla Boháče, který nahradí v čele firmy její zakladatele.

Lidé, lidé, lidé

Leadership je pro úspěch digitalizace klíčový, jak zaznělo v úvodní přednášce Prof. Dr. Nilse Fingera ze CBS International Business School. Význam lidí, jejich řízení, zapojení a účasti na transformaci potvrzovali i další přednášející jako například Michael Colberg z REHAU Automotive nebo Martin Vilím ze společnosti AISIN. Michal Fichtner z Continental Automotive také promluvil o obavách a strachu, které zcela přirozeně provázejí velké změny, a vyzval účastníky k budování mindsetu podporujícího změnu v rámci jednotlivých týmů.

Data, AI, pokročilá simulace i cybersecurity

Dalším spojujícím tématem příspěvků byla data a jejich význam. Pokud jsme si před několika lety předávali zkušenosti o tom, jak je důležitý jejich sběr, dnes jsme mnohem dál – bavíme se o jejich kvalitě, analýze, integraci a dalším využívání.  „Data nad zlato,“ vyzdvihl Fichtner. Správná data jsou zásadní i pro práci týmu Tomáše Sauera, který přiblížil jejich využití pomocí simulačních nástrojů na konkrétních příkladech ve FORVIA HELLA.

Snad žádná konference se v roce 2024 neobjede bez tématu AI. Carlos Portillo ze společnosti SAP, hlavního partnera akce, na pódiu představil vizi společnosti v této oblasti: „Umělá inteligence musí být v podnikovém kontextu relevantní (integrovaná do hlavních podnikových procesů), spolehlivá (založená na pravdivých podnikových datech) a odpovědná (řešící etiku, ochranu soukromí a bezpečnost dat),“ zaznělo například.

S rostoucí nabídkou softwaru jako služby (SaaS) a s využíváním cloudových řešení se stále častěji objevuje otázka jejich bezpečnosti. O tom, jak bezpečný prostor nabízí robustní ochrana cloudové infrastruktury, promluvil Wojtek Szczepucha z Amazon Web Services.

Pohled odjinud

Závěr konference byl jako vždy věnován hostům, kteří se na téma digitalizace logistiky dívají z jiného úhlu pohledu. Specifika a výzvy logistiky baterií objasnil Lukas Brandl z BLC – The Battery Lifecycle Company a zamyšlení nad používáním digitálních technologií tak, aby nám skutečně byly ku prospěchu, nabídl Michal Samuelčík z organizace Replug me.

konference o udržitelnosti

Pozvání na pódium přijal také Zdeněk Štybar, bývalý profesionální silniční cyklista a cyklokrosař, který nedávno ukončil svou kariéru a který účastníkům konference nabídl úplně nový kontext tématu rychlosti. Promluvil například o tom, že i sportovci se dnes při své přípravě potřebují opřít o data, díky kterým mohou optimalizovat svůj výkon.

Technologické vychytávky a novinky

Celý den byla hostům k dispozici Experience zone, kterou pro ně připravili partneři konference. Jedním ze zavedených partnerů akce je společnost Zebra Technologies. „Účastníci konference se seznámili s portfoliem výkonných zařízení Zebra pro pracovníky v první linii, jako jsou ultra odolné mobilní počítače s Wi-Fi6, 5G připojením a výkonným skenováním na dlouhé vzdálenosti,“ uvedla Natalie Pavelková, Channel Account Manager, Zebra Technologies. „Předvedli jsme také náš nositelný skener s Bluetooth, který je nejmenším průmyslovým nositelným skenerem na trhu.“

tal

Digitalizace a proměna firem a dodavatelských řetězců zrychluje a k dispozici je stále větší množství technologií a softwarových řešení. Jak se ale řečníci opět shodli, hybatelem změny stále jsou a budou lidé. Těm přijde vhod rada Martina Vilíma ze společnosti AISIN: „Pro úspěch digitalizace je potřeba dobře se na všechno vyspat.“

TAL 2024 – Driving the Digital Fast Lane

Úterý, 18. června 2024 / 8:30–17:00 + večerní networking Parkhotel Plzeň (U Borského parku 31, 301 00 Plzeň)

Kompletní program je k dispozici na webových stránkách konference: https://www.talconference.com/program/.

Hlavní partneři: SAP, Zebra Technologies

Partneři konference: 4IGV, AIMPARTNERS, AKJ Automotive, Antesto, Asprova, Bayern Innovativ, Beratungsbüro Oberpfalz, Continental Automotive, Ernst & Young, Evropský region Dunaj-Vltava – Poradenská kancelář Dolní Bavorsko, IHK Reutlingen - Automotive, Jihočeská hospodářská komora, JOBka, LogTech, Mediterranean Shipping Company, Plzeňský kraj s podporou EU a MŠMT, ProGlove, SKLAD (Spolek Kompetentních Logistiků a Dodavatelů), Software 602, STILL, VertiFlex, Vodárna Plzeň a Happenee

Mediální partneři: Aimtec Insights, Automa CZ, CIO Business World, Computerworld, Dopravní noviny, Ekonom, IT Systems, Logistika.Tv, Packaging Herald, praktická LOGISTIKA, Reliant Group, Robotic journal, Svět průmyslu, Systémy logistiky, TechMagazín

Logistika.Tv se jako mediální partner pravidelně účastní těch nejvýznamnějších logistických události v ČR a SR.