Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Poptávka po železničních kontejnerových přepravách z Číny se zhruba zdvojnásobila

9. 5. 2024

page.Name
Od ledna společnost PST CLC Mitsui-Soko eviduje vysoký nárůst poptávky po železničních přepravách z Číny. Firma aktuálně po železnici vypravuje sběrné kontejnery z Číny už dvakrát až třikrát týdně. Objem těchto přeprav z Číny se oproti závěru loňského roku zhruba zdvojnásobil. Tento stav je způsoben nebezpečnou situací v Rudém moři. Kontejnerové lodě namísto využití Suezského průplavu obeplovají Afriku, což se projevuje v prodloužení tranzitních časů a vyšších nákladech.

Vzrostl zájem o importní železniční přepravy. Společnost PST CLC Mitsui-Soko z Číny do České republiky v rámci železniční sběrné linky přepravuje zejména produkty pro automotive segment. „Jde například o elektronické díly pro automobilový průmysl a součástky různých strojů,“ uvádí Jan Bláha, ředitel přeprav společnosti PST CLC Mitsui-Soko.

Dodal, že dokud se situace v Rudém moři neuklidní, předpokládá, že zvýšená poptávka po železničních přepravách bude pokračovat. „Uvidíme, co přinese případné uklidnění situace. Zprávy z posledních dní ale nejsou příznivé, došlo k dalším útokům na kontejnerové lodě, tentokrát šlo o útok na lodě rejdaře MSC. Uklidnění situace je tedy bohužel zatím v nedohlednu,“ říká Jan Bláha.