Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Přeprava gigantů: Gebrüder Weiss převezl dva odkorňovací bubny z Šanghaje do Štětí

15. 8. 2024

page.Name
Gebrüder Weiss se zaměřuje na poskytovaní služeb na nejvyšší úrovni, které přizpůsobuje svým zákazníkům na míru. Často se tak setkává s nejrůznějšími výzvami a úkoly, které vyžadují specifickou přípravu a řešení. Zpravidla nejnáročnější bývají nadrozměrné a projektové přepravy, na které se specializuje její tým Projects & Break Bulk. Ten se nedávno úspěšně vypořádal s jedním z mnoha nesnadných úkolů, a to přepravit dva gigantické odkorňovací bubny pro papírnu z výrobního závodu v Číně až do České republiky. Odborníci z projektového týmu museli do posledního detailu promyslet a naplánovat transport dvou strojů o hmotnosti 140 tun a rozměrech 14 x 6,5 x 6,5 m, které bezpečně přepravili až do cílové stanice ve Štětí.

Přeprava nadrozměrných nákladů vždy představuje logisticky náročný proces, který vyžaduje speciální vybavení, a především odborné znalosti a zkušenosti. „Přeprava nadrozměrných zásilek patří k největším výzvám v našem oboru. Realizace vyžaduje speciální přepravní techniku, vozidla či balení, ale také detailní plánování tras, zajištění příslušných povolení a doprovodů, včetně koordinace s příslušnými úřady a institucemi. Přípravy těchto přeprav tak mohou trvat několik dní, ale i řadu měsíců,“ popisuje Jan Kodada, obchodní a marketingový ředitel Gebrüder Weiss s tím, že bezpečný průběh a efektivita přepravy vždy stojí na profesionálním přístupu, který zahrnuje zkušené odborníky, jež umí reagovat i na nečekané situace.

Složitý projekt přepravy

Nejinak tomu bylo také v případě transportu dvou odkorňovacích bubnů. Tyto stroje fungují jako obrovské škrabky na brambory, kdy se intenzivním protřepáním odstraní z kmenů stromů kůra a dřevo se připraví na další zpracování. Složitý projekt přepravy odstartoval již v říjnu 2017, kdy se s touto zakázkou obrátil na Gebrüder Weiss její obchodní partner z Finska, jenž vsadil na odborné znalosti společnosti v segmentu break bulk přeprav. „Téměř tři roky jsme testovali různé profily nákladu, abychom určili optimální profil pro bezpečnou přepravu. Celý projekt pak ještě víc zpozdila pandemie koronaviru." uvádí Franco Ravazzolo, vedoucí oddělení Projects & Break Bulk v Maria Lanzendorf.

Na konci února byla v závodě v Šanghaji zahájena přeprava. Odtud byla celá zásilka složená ze 2 nadrozměrných válců a 34 námořních kontejnerů (včetně 8 nadrozměrných kontejnerů neboli Flat Rack) s dalšími díly odeslána do Hamburku, kde byla naložena na nákladní loď. Pozemní přeprava totiž nebyla kvůli velikosti nákladu možná. Ovšem řeka Labe postavila tým Franca Ravazzola před další výzvu – bylo nutné vypořádat se s kolísající hladinou vody, což činilo přepravu na lodi ještě napínavější.

Překážka: molo v cílové destinaci ve Štětí

Další překážkou se pak stalo molo v cílové destinaci ve Štětí, kde bylo nutné zkontrolovat jeho nosnost. Statik zde provedl rozsáhlé zkoušky půdy, včetně chemické analýzy, aby byla zajištěna stabilita a plynulý průběh přepravy. Vedle přepravy nadrozměrného nákladu společnost Gebrüder Weiss zajistila také veškeré jeřábové práce a servis spojený s doručením. Na místě byly využity 3 jeřáby, jejichž celková nosnost byla 450 t, 250 t a 200 t. „Díky precizní přípravě, odbornosti a chytrým řešením se nám podařilo dopravit náklad bezpečně až do cíle a náš tým získal opět řadu neocenitelných zkušeností,“ doplňuje Aleš Fencl, specialista na tento druh přeprav v Gebrüder Weiss ČR.