Středa

15. května 2024

Nyní

20°

Zítra

19°

Svátek má

Vysokohustotní sklad IdeaStorage od 4IGV zvyšuje efektivitu skladování

20. 4. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Tomáš Linhart (na snímku vpravo, vlevo je jednatel 4IGV Marek Maťovčík) ze společnosti 4IGV na semináři „Inovace v údržbě, výrobě a v logistice“ představil hustý sklad IdeaStorage, což je sklad, který maximalizuje efektivitu skladování. Jde o síť hliníkových profilů, nad níž se pohybuje robot zaskladňující KLT boxy. Tento sklad dokáže až 90 % kubické kapacity skladu proměnit ve funkční logistický systém. Roboti ve skladu pracují s nasazením zaměstnance roku. Jeden robot zvládne obsloužit za hodinu až 40 plně naložených boxů.

Konstrukce skladu se instaluje na míru skladu. Může vyrůst až do výšky 9,5 metru. Na horní straně konstrukce jsou kolejnice, po kterých se roboti pohybují.

Roboti zefektivňují fungování skladu

Pracující roboti se vzájemně neblokují. „Cílem robotů je zefektivnit fungování skladu nejhustším možným způsobem. Robot unese až 25 kg nákladu. Pracuje až 22 hodin denně,“ říká Tomáš Linhart. Dodává, že roboti zvedají a přemisťují boxy jako náklad. V případě e-shopů je možné roboty i pronajmout.

Veškerý pohyb na předávacím místě je možné monitorovat a zaznamenávat v reálném čase. Počet a umístění předávacích boxů je flexibilní. Stůl umožňuje snadnou manipulaci se zbožím.

Zaskladňovat lze i boxy zákazníků

Boxy, které jsou skladovány, mají rozměr 600 x 400 mm, výška může být variabilní (150  – 420 mm). Je možné převzít do hustého skladu i boxy zákazníků, čímž jsou eliminovány vícenáklady. Do jednoho sloupce lze skladovat různé výšky boxů. Systém sortuje i dle nastavené ABC analýzy, což má také vliv na zvýšení efektivity.

Zaskladňování je řízeno systémově

Řídicí systém je mozek celého systému a je součástí dodávky. Možná je i integrace přes API (integrace s ERP - komunikace s WMS zákazníka).

Tomáš Linhart popsal implementaci ve společnosti Amix Production, kde byla potřeba rozšíření výroby a s tím spojená stavba další plochy nebo hledat řešení ve stávajících prostorách, dále vyřešení systému kompletace vychystávání zakázek se skladu.