Úterý

21. května 2024

Nyní

19°

Zítra

16°

Svátek má

Digitální transformace v měnícím se světě pohledem Klause Strauba (ex-CIO BMW Group)

16. 5. 2023 Autor: Petr Neckař

page.Name
Klaus Straub, co-CEO & Founder, xelerate (ex-CIO BMW Group, Audi) na konferenci Trend in Automotive Logistics řekl, že k tomu, aby firmy zvládly přicházející změny, musí se zaměřovat na nové technologie, změny procesů, organizační struktury firem a v neposlední řadě s tím souvisí i změnu kultury ve firmách. Pro transformaci je důležitá kvalita procesů, vysoká flexibilita a přesnost.

Organizace vycházejí z plánování se budou orientovat na hodnotu. „Pro změny je zásadní technologie. Je potřeba mít architekturu mikroslužeb, aplikace nikdy nebude hotová, stále budou přibývat nové funkcionality, což platí i v segmentu automotive. Zásadní bude kontinuální průběžná integrace, cloudová řešení a blockchain, což je také pro dodavatelské řetězce zásadní,“ konstatuje Klaus Straub. Cloud je jasný trend, od vlastních datových center se bude upouštět.

Budoucnost: digitální propojení celé firmy

Je nutné zavádět jednotlivé například kvalitativní procesy, predikci údržby a další funkce. „Před šesti lety jsme v jednom podniku, kde jsem působil, měli jsem výrobu, kdy byly produkty sekvenčně přemisťovány na další stanoviště. V případě problému ve výrobě docházelo ke zdržením. Proto jsme implementovali senzory, kdy jsme monitorovali stav například ložisek a v případě, kdy jsme viděli opotřebení, jsme včas zasáhli za menší peníze. Platforma IoT zahrnuje celou organizaci, vše dnes může být digitálně propojeno a můžeme z toho profitovat. Integrace je nezbytná,“ zmiňuje Klaus Straub.

Umělá inteligence pomůže šetřit náklady

Potřebná je i umělá inteligence, která zaručí, že data mohou být v datovém klastru a můžeme mít reportingy. „Význam toho nabývá v době automatizace, což v komplexu masivně šetří náklady. Umělá inteligence je množina komplexních řešení. Bez umělé inteligence nepůjde zvládat například obrazový labeling,“ uvádí Klaus Straub.

Digitální transformace přinese rychlé výsledky

Mluvil i o agilním vývoji software. Lidé musí mít kompetence bez poradců. Nutné budou inovace. Digitální transformace přinese rychlé výsledky, bude muset být důsledná. Vše bude založeno na datech a bude to dostupné. Do budoucna nebudou potřeba lidé obsluhující systémy. 

Důležité je poučit se z chyb

Klaus Straub řekl, že je důležité poučit se z chyb, zvýšit svou odolnost a být otevřený tomu, že vše jde dělat lépe. 

Otázka z publika: říká se, že auto začíná vypadat jako mobilní telefon na kolech. Co na to Klaus Straub? Vítězem je skutečně software. Karoserií jen obalíte software. IT v autech bude stále přítomnější. IT dramaticky zvyšuje svůj význam. Tématem je i autonomní řízení."

Trends in Automotive Logistics 2023

Nabitý sál konference Trends in Automotive Logistics.