Sobota

27. dubna 2024

Nyní

Zítra

12°

Svátek má

V MALFINI loni významně investovali do logistiky

3. 2. 2024

page.Name
Rovněž v roce 2023 překročil český největší distributor reklamního textilu, firma MALFINI, plánovaný ukazatel tržeb. Celkový čistý obrat dosáhl i přes ochlazení v ekonomice EU hodnoty 2,575 mld. Kč, což je téměř sedmiprocentní nárůst ve srovnání s předcházejícím velmi úspěšným rokem 2022. K pozitivnímu vývoji přispěje i nově zrealizovaná čtvrtmiliardová robotizace části ostravského logistického centra, kde firma také v řádu 15 milionů korun rozšířili kapacitu fotovoltaických panelů.

„Přestože se nám podařilo překročit plánované tržby, zejména také díky nárůstu o více jak tři tisíce registrovaných zákazníků, na hospodářský výsledek minulého období jsme nedosáhli. Zareagovali jsme na aktuální ekonomickou situaci významný snížením našich marží a tímto krokem jsme se snažili pomoci zákazníkům překlenout zmíněné období,“ říká předseda správní rady Radek Veselý.

Investice do dalšího rozvoje firmy

„Přestože je s aktuálním rokem na trzích zvýšená nervozita ohledně nejistoty dalšího vývoje ekonomické situace v Evropě, a bohužel nejenom ekonomické situace, zaměřujeme se v současné době na investice do dalšího rozvoje firmy s cílem jednak zvýšit naši efektivitu a dále zvýšit rozsah služeb zákazníkům,“ dodal Radek Veselý.  

Ve společnosti MALFINI drží prim v prodeji stále reklamní oděvy, loni s 86 procenty, zbylých 14 procent jde na vrub pracovního textilu. Ve sledovaném období naskladnili v centrálním logistickém skladu v Ostravě 339 kontejnerů textilních produktů. V závěru roku se na zásobení negativně podepsalo i zdržení zámořské dopravy kvůli ozbrojeným útokům v Suezském průplavu.

V České republice pracuje v MALFINI na 330 zaměstnanců, v zahraničí působí dalších 60 lidí. Růst plánuje společnost i pro rok 2024, tak aby nejdéle v roce 2025 překročila hodnotu obratu tři miliardy korun.

„K tomu nám jistě pomůže i nově zrealizovaná čtvrtmiliardová robotizace části ostravského logistického centra, kde jsme také v řádu 15 milionů korun rozšířili kapacitu fotovoltaických panelů,“ říká člen správní rady firmy Jan Chovanec. Po loňských investicích se letos firma intenzivněji zaměří také na svoji obchodní činnost především v zahraničí.

Model společenské odpovědnosti: z původního CSR přechod na ESG

V průběhu uplynulého období překlopili v MALFINI také model společenské odpovědnosti z původního CSR do ESG. Ve stávající strategii rezonuje i nadále závazek dosáhnout neutrální uhlíkové stopy do roku 2030 v parametrech přímých emisí z podnikání a nepřímých emisí z energie.

K fotovoltaice, správnému nakládání s odpady i projektu udržitelného balení patří také udržitelnost ve vývoji a výrobě. Kolekce oděvů z recyklovaného plastu doplňují produkty z organické bavlny a ovčí vlny merino. Nově jsou od loňského roku v nabídce trička z recyklované bavlny získané z postindustriálního odpadu.

A teď se podívejme na zmíněnou robotizaci.

AutoStore pro Malfini v číslech 

  • Rozloha: 19 300  
  • 300 000 balíků skladem 
  • Skladová kapacita: 25 milionů kusů textilu skladová kapacita  
  • Až 170 000 kusů textilu vyexpedovaných denně   
  • 10 výstupních a 2 vstupní carusel porty technologie AutoStore na ploše 2 650 m2   
  • 65 robotů 
  • 96 400 plastových boxů (binů) 
  • Dopravníky a formátovací stroje na kartony na ploše 640 m2