Pondělí

16. září 2024

Nyní

15°

Zítra

16°

Svátek má

DPD v Česku poprvé použila v depu termovizní kamery, využívá i systém Rexonix PSTS k dohledání zásilek

27. 8. 2024

page.Name
Největší a nejnovější depo přepravce DPD (Direct Parcel Distribution CZ), konkrétně vloni otevřené depo 2363 – Pardubice – Dolní Ředice, využívá nejmodernější bezpečnostní technologie, strukturovanou kabeláž a přípravu servrovny, to vše od společnosti Rexonix. V depu se v rámci české DPD poprvé použila kombinace technologií s termálním spektrem. To znamená, že vyjma klasických kamer, ať již s pevným nebo varifokálním objektivem či PTZ (natáčecími kamerami) byly instalovány i termovizní kamery. V kombinaci s chytrými nahrávacími zařízeními, obslužným software a analytikou obsaženou už v kamerách je tedy objekt dokonale chráněn i v noci.

Depo DPD v Dolních Ředicích bylo uvedeno do provozu v loňském roce. Má zastavěnou plochu větší než 5100 m2 a je schopno odbavit 5000 balíků za hodinu. Zajímavostí je, že balíky jsou v tomto depu místo klasických dopravníků přemisťovány pomocí unikátního závěsného teleskopického řešení, díky kterému jsou dopravníky plně flexibilní a je možné pod nimi bez problému procházet. Zároveň je depo připraveno až na 30 elektrostanic, je vybaveno výkonným tepelným čerpadlem a přípravou na fotovoltaiku.

kamery v depu

Kamery nad dopravníky v depu DPD.

Rozpoznání obličeje i výrobce, typu a barvy vozu

Depo disponuje i nejmodernějším dostupným kamerovým a IT zabezpečením. „Rozpoznání obličeje při případném incidentu není díky nejmodernějším technologiím problém. Další technologií, která zde byla použita, je rozpoznání výrobce, typu a barvy vozu, včetně rozpoznání registrační značky. Depo je totiž osazeno i ANPR kamerami, které v sobě mají analytiku. Není problém kamerou měřit i rychlost vozu v areálu,“ popisuje možnosti Michael Pechman, jednatel společnosti Rexonix.

kamery

Vnitřní kamery.

Kamery jsou v případě incidentu nekompromisní. „Když například termální kamera detekuje člověka, který přelézá plot, tak ho otočná kamera okamžitě identifikuje a přiblíží. To je průkazný materiál pro policii, která díky tomu může osobu identifikovat. Kamery jsou napojeny na zabezpečovací zařízení, takže jakmile někdo vstoupí do sledovaného pásma, systém vyhlásí poplach,“ konstatuje Rudolf Hořínek z oddělení security společnosti DPD. Popsanou technologii dodala společnost Rexonix „na klíč“.

On-line vyhledání zásilky díky systému Rexonix PSTS

Kromě uvedených bezpečnostních technologií byl v depu v Dolních Ředicích implementován i systém Rexonix PSTS (Rexonix Package Smart Tracking Systém). „Díky Rexonix PSTS umíme efektivně dohledávat jakoukoli zásilku, která depem projde. V kombinaci s úpravou jak centrálního software Hikvision HikCentral, tak Rexonix PSTS, lze zásilkám dávat i příznaky, jako poškozená zásilka, nestandardní zásilka či cokoli jiného, depo je pak schopno pomocí našeho systému dohledat stav jakékoliv zásilky, která prošla depem, což je potřeba například v případě reklamací,“ říká Michael Pechman.

 

označení kamer

Dodává: „Pokud zákazník přijde s reklamací, tedy když uvede, že má poškozenou zásilku, jsou pracovníci depa schopni okamžitě zjistit, jestli byla zásilka poškozena před jejím vydáním či nikoli.“ Vše je totiž v rámci činností depa systémově provázáno. „Identifikace zásilky je jednoduchá a velmi rychlá. Už při prvním skenu se zásilka propisuje do kamerového záznamu. Kurýr zásilky vyskladňuje z auta na pás, poté skladník každou zásilku ručně naskenuje. Už při tomto skenu se vytváří propis kódu do kamer a systému, kdykoliv je tedy možné stav zásilky v depu identifikovat, a to i zpětně,“ vysvětluje Rudolf Hořínek.

Zásilka je v depu skenována několikrát, je tedy snadné najít, zda, kdy a kde došlo k jejímu poškození. Kamerové záznamy jsou průkazné.

Michal Pechman

Michael Pechman, jednatel společnosti Rexonix.

Další možnost: např. technologie automatizovaného čtení čárových kódů

Možností k zefektivnění činností v depu je však mnohem více. „Daly by se přidat například další technologie jako jsou turnikety, face recognition terminály na detekci osob a otvírání dveří, popřípadě další personifikaci. Nebo například rámy na detekci kovu, atp. Z pohledu logistiky či výroby by bylo možné implementovat například technologii automatizovaného čtení čárových kódů a ovládání třídiček na dopravnících, což již řešíme na jiném depu,“ uvádí Michael Pechman.

Pechman DPD

Rudolf Hořínek z oddělení security společnosti DPD.

Termokamery mohou sledovat i přehřívání fotovoltaiky

To však není vše. „V případě fotovoltaiky či dobíjecích stanic a bateriových polí si dovedu představit instalaci termovizních kamer s hlášením překročení teploty do jednotného monitorovacího nástroje,“ uzavírá Michael Pechman. Doplňuje, že případné rozšíření technologií v depu v Dolních Ředicích bude předmětem dalších jednání.

depo dpd

Depo DPD Dolní Ředice.