Čtvrtek

2. května 2024

Nyní

15°

Zítra

14°

Svátek má

Konference Efektivní logistika informovala o nejnovějších trendech ve skladování a dopravě

19. 10. 2023 Autor: Petr Neckař

page.Name
Konference Efektivní logistika, kterou v září pořádaly společnosti 4IGV a PN média, se konala v Hradci Králové v galerii Tři generace Kodetů a byla zaměřena na nejaktuálnější logistické trendy. Logističtí profesionálové dostali konkrétní tipy, díky nimž mohou zefektivnit své logistické procesy. Za rok se uskuteční další ročník této konference.

V úvodu konference Radka Zobaníková ze společnosti 4IGV mluvila o implementaci autonomních vozíků Agilox v provozu firmy greiner packaging, kde se dlouhodobě zaměřují na automatizaci intralogistiky a procesů.

Implementace čtyř plně autonomních vozíků značky Agilox

Jedním z posledních projektů, který tam přinesl výrazné úspory, byla implementace čtyř plně autonomních vozíků značky Agilox od společnosti 4IGV.

4IGV Marek Maťovčík

Marek Maťovčík (4IGV) a Samo Turanec (Proglove).

Stanislav Čakovský z greiner packaging popsal konkrétní přínosy tohoto typu automatizace. „Vozíky mezi sebou komunikují pomocí inteligentní technologie X SWARM. Když systém zjistí, že některý nabíjející se vozík má větší kapacitu baterie než jiný vozík, dokonce si dávají při nabíjení přednost. Navíc vozíky komunikují mezi sebou i při práci. Když se během minuty pro ně sejde například šest zakázek, předávají si vzájemně úkoly. Úkol udělá ten vozík, který je blíže místu potřeby. Odpadají zbytečné přejezdy,“ řekl Stanislav Čakovský.

Dodal, že zásobování výroby probíhá v režimu Just in Time. Hlavními výhodami vozíků Agilox od společnosti 4IGV jsou výrazné zvýšení efektivity a úspora nákladů. Systém zásobování se díky automatizaci zrychlil. Navíc se zásadním způsobem eliminovaly zásoby, které byly ve výrobní hale.

Systém udržitelnosti v manipulaci

Poté Radoslav Řípa, jednatel společnosti Gekkon International, popsal systém udržitelnosti v manipulaci. Představil HELI power systém a výhody nabíjení manipulační techniky z fotovoltaiky. Uvedl, že na střeše administrativní a skladové haly společnosti Gekkon International v Pardubicích byly instalovány solární panely. HELI power systém bude řídit mimo jiné i nabíjení a vybíjení manipulační techniky z této fotovoltaiky, čeká se už jen na dodání vyráběné speciálně vyvinuté nabíječky. Díky fotovoltaice a systémovému řízení využívání energie firma dosáhne výrazných úspor. Toto řešení bude Gekkon International v ČR nabízet.

Udržitelné změny díky digitalizaci, hustý sklad a efektivní spedice

Následně Michal Kovařík ze Smart Product Solutions zmínil, jak prostřednictvím využití digitalizace, poloautomatizace a automatizace při správně zvolených technologiích dosáhnout udržitelných změn. O zvyšování efektivity procesů poté hovořil Samo Turanec z Proglove. Mluvil o rukavicových skenerech, které v sobě mají řadu senzorů. „Skenery umístěné na ruce přinášejí flexibilitu operátorů a efektivitu pickingu,“ uvádí Samo Turanec.

Hustý sklad to posledního kubíku místa. To byl název prezentace Tomáše Linharta z Idea Storage. Uvedl, že prostřednictvím flexibilního systému Idea Storage lze proměnit až 90 % kapacity skladu na funkční logistický systém a zdvojnásobit tak kapacitu skladu. „Roboti v rámci tohoto autonomního zaskladňovacího systému zvedají a přemisťují boxy jako výtah. Dobíjejí se samostatně a pracují 22 hodin denně. Unesou až 25 kg nákladu. Robot se neunaví, neudělá chybu. Roboti umí pracovat s jakýmikoliv boxy o rozměrech 600 x 400 mm a jeden robot nahradí tři lidi. To vše zvyšuje efektivitu intralogistiky,“ popsal Tomáš Linhart.

Tomáš Linhart Idea Storage

Tomáš Linhart ze společnosti Idea Storage.

O efektivní logistice v praxi poté mluvil Marek Botka, strategický ředitel společnosti LogEx Logistics. Vysvětlil rozdíly mezi využíváním spedičních a přepravních společností. „Jezdí pro nás zhruba 18 tisíc smluvních dopravců. Každou jednu jízdu tendrujeme. Denně vybereme cca 550 dopravců, kteří nabídnout nejlepší cenu,“ popsal systém práce Marek Botka.

Marek Botka, strategický ředitel společnosti LogEx Logistics.

Dodal, že firma od svého založení investuje do vlastního software, který řeší vše: od komunikace s dopravci až po účetnictví a správu pohledávek.