Sobota

18. května 2024

Nyní

11°

Zítra

15°

Svátek má

FM Logistic využívá pro logistické operace v polském e-shopu IKEA roboty

21. 2. 2023

page.Name
Společnost FM Logistic a obchodní dům IKEA oficiálně zahajují novou kapitolu spolupráce v oblasti skladování a logistických služeb pro internetové prodeje. Vůbec poprvé tak bude v Polsku sklad vybaven roboty od společnosti Locus Robotics, kteří budou pomáhat při zpracování objednávek přicházejících z celého Polska. Jedná se o zatím nejrozsáhlejší automatizaci logistických procesů, kterou FM Logistic zavádí ve střední Evropě, a o zásadní krok vpřed v rozvoji vícekanálové logistiky společnosti IKEA v Polsku.

Polsko je první zemí, kde je ve skladu společnosti FM Logistic nasazeno 46 pomocných robotů od americké společnosti Locus Robotics, kteří zpracovávají objednávky. Jedná se o jediné řešení na trhu, kdy roboti plně spolupracují s lidmi, a zároveň první využití robotů druhé generace na světě.

Roboti uzvednou až 36 kg, což je dvakrát víc než v minulosti

Roboti nyní uzvednou až 36 kg, což je dvakrát víc než v minulosti, a mohou připravit zároveň až 4 objednávky, které zaměstnancům skladu pomohou vyzvednout. Robot dojede k příslušnému regálu a na obrazovce zobrazí, jaký produkt a kolik kusů je potřeba vyzvednout. Poté pomocí laserových senzorů nalezne nejkratší možnou trasu mezi regály a dojede k dalšímu pracovníkovi.

V následném kroku pak objednávky dorazí k automatickému dopravníku, kde jsou roztříděny podle různých technologií: od obálek po balíky se sníženou výškou až po krabice na míru. Nakonec jsou balíky rozděleny do skupin podle přepravních společností.

Automatizované logistické procesy s měřitelnými výsledky

„Ve společnosti FM Logistic se držíme zásady, že automatizované logistické procesy používáme jen tam, kde lze dosáhnout měřitelných výsledků. V případě tohoto projektu, kdy je třeba naplnit očekávání klienta i konečných zákazníků ohledně kvality a usnadnit práci týmů pracujících ve skladech, je rozsáhlá automatizace tím nejlepším řešením,“ říká Guilhem Vicaire, ředitel Central Europe Business Solutions ve společnosti FM Logistic.

A dodává: „Vzhledem k tomu, kolik různých výrobků a s jak různými rozměry IKEA nabízí, bylo nutné použít několik různých technologií. V současné době je zhruba 50 % všech objednávek vyřizováno plně automatizovaně. Druhá polovina objednávek se balí ručně, z toho okolo 8 % objednávek jsou tzv. křehké produkty, jako například sklo, a 10 % objednávek jsou velkorozměrné balíky, které roboti právě z důvodu jejich velikosti nemohou ve skladu vyzvedávat. Odhadujeme, že díky použitým řešením jsme dosáhli 225% efektivity při vyzvedávání objednávek ze skladu a 175% efektivity při jejich balení. To představuje významnou pomoc při realizaci a rozvoji vícekanálové strategie našeho klienta.“

Zákazníci mají o 2,5 hodiny času navíc na odeslání objednávky tak, aby byla doručena následující den

Ve skladu se na 16000 m2 nachází zhruba 7000 typů výrobků IKEA. Díky poloze skladu, moderní infrastruktuře a automatizaci mají nyní zákazníci IKEA o 2,5 hodiny času navíc na odeslání objednávky tak, aby byla doručena následující den.

Kapacita skladu umožní za první rok provozu zpracovat více než 1 milion objednávek. Počet odbavených objednávek bude pak v příštích letech dále narůstat. Použitá automatizovaná logistická řešení, jako je balení objednávek na vyžádání, přinesou také například nižší spotřebu papíru.

Vícekanálový přístup k prodejům

„Cílem obchodního domu IKEA je nabízet vybavení domácnosti, které je dostupné, udržitelné a pohodlné pro všechny. Návštěva obchodního domu a skládání nábytku byly vždy přirozenou součástí nakupování v IKEA. Nyní ale nabízíme zákazníkům více možností. Vícekanálový přístup k prodejům je zárukou toho, že naši zákazníci si budou moci koupit kvalitní vybavení domácnosti kdykoliv, jakkoliv a odkudkoliv budou chtít,“ říká Sebastian Kaczmarski, Central Fulfilment Operations Manager, IKEA Distribution Services S.A., a dodává: „Tato investice také představuje další kapitolu ve více než dvacetileté spolupráci mezi společnostmi IKEA a FM Logistic v Polsku.“