Pátek

17. května 2024

Nyní

14°

Zítra

11°

Svátek má

Dušan Šutka: „Slovensko v automatizaci zaostává za Českou republikou“

26. 9. 2023 Autor: Petr Neckař

page.Name
Hlavním trendem v intralogistice je optimalizace spojená s automatizací. Automatizace šetří lidské zdroje, které jsou na Slovensku aktuálně v žádaných lokalitách nedostatečné. Tématem je také apel na udržitelnost. V panelové diskusi na konferenci Priemysel a logistika o tom mluvili Matej Hrnčár (Still SR), Michal Levák (Alza), Dušan Šutka (SysTech Group), Vojtěch Dočkalík (LogEx Logistics) a Pavol Kohár (NAUT GROUP SK).

„Před automatizací je potřeba analyzovat stávající a budoucí procesy. Na základě toho se vybírá vhodná technologie. V případě zavádění automatizace zaostáváme za Českou republikou. Na Slovensku stagnujeme, jsme opatrní. Měli bychom se nebát přijímat závažnější rozhodnutí v případě dobrých budgetů,“ říká Dušan Šutka, obchodní manažer společnosti SysTech Group.

Michal Levák, vedoucí logistiky Alza.sk, uvedl, že automatizace je číslo jedna. Dušan Šutka doplňuje, že z praxe je poptávka po optimálním využití prostoru, s akcentem na úsporu plochy. Zmínil jako příklad automatické vertikální zakladače značky Modula. Hovořil také o automatizaci v podobě autonomních vozíků Agilox.

Automatizace šetří lidské zdroje

„V Čechách umí intenzivněji využívat prostředky na nákup technologií. V Čechách často slýcháváme, že jsou problémy s nedostatkem pracovníků. Například ze západních Čech lidé často jezdí za prací do Německa. Automatizace šetří lidské zdroje. Neznamená to, že lidé nebudou mít co dělat, jsou posouváni na práce s přidanou hodnotou,“ popisuje Dušan Šutka. Uvádí, že v ČR je proces automatizace rychlejší, Slovensku, jak říká, ujíždí vlak.

Pavol Jančovič a Branislav Jendek na konferenci Priemysel & Logistika 2023.

Vojtěch Dočkalík říká, že hodně kvalifikovaných pracovních z ČR skutečně odchází pracovat do zahraničí. „Když dobře naprogramujete autonomní vozík, práci udělá už napoprvé dobře,“ konstatuje Vojtěch Dočkalík. Není tedy potřeba trávit čas zaškolováním manipulantů. Dušan Šutka mluvil dále o inteligenci vozíků, které přímo komunikují s nadřazeným systémem. Zmínil i rojovou inteligenci vozíků, která zrychluje implementaci i samotné manipulace.

Automatizace může být výrazně dražší, když na ní od začátku chcete šetřit

Účastníci panelové diskuse se shodli, že automatizace je trend i na Slovensku, firmy si uvědomují její význam, ale přesto realizace mnohdy váznou. Je zaváděna v závislosti na ekonomických možnostech firem. Firmy si uvědomují, že autonomní technika nepotřebuje dovolenou a může dělat takřka nonstop. Zaznělo také závěrem: Automatizace může být výrazně dražší, když na ní od začátku chcete šetřit.

První ročník konference Priemysel & Logistika 2023 s mediálním partnerstvím Logistika.Tv: to je zajímavý atraktivní program a dostatek prostoru pro networking. Vypadá to, že si právě tato konference našla místo v diářích všech, které logistika zajímá.