Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Autonomní platformy českého výrobce: trendy v oblasti průmyslové automatizace

6. 6. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Na workshopu Logistic Day prezentovala nejnovější trendy v oblasti průmyslové automatizace i česká společnost ServisControl. Firma se zabývá mimo jiné vývojem, výrobou a implementací zákaznických, na míru konstruovaných, autonomních AGV/AMR vozíků. Ty jsou využívány ve výrobních firmách, včetně společností z oblasti automotive. Tyto vozíky se používají pro převoz různých materiálů a produktů. Nejnovější trendy prezentoval Zdeněk Šibrava, Head executive společnosti ServisControl.

Vozíky jsou přizpůsobovány podmínkám a prostorům zákazníka. AGV/AMR mohou být vybavena celou škálou nástaveb. Návratnost investice je 12 až 24 měsíců. Cena vždy zahrnuje dodání na klíč. Firma sleduje i určuje trendy v oblasti mobilní automatizace. Základ platforem tvoří prémiový Rockwell Automation.

Autonomní přeprava s různými možnostmi navigace

Popsány byly i systémy navigace. Jsou typy aplikací, kde má své opodstatnění magnetická páska + RFID tagy (čipy) nebo QR kódy. Pro úzké transportní uličky a jednoduché neměnné trasy je navádění po magnetické pásce optimálním řešením. Dalším typem navigace je trendová SLAM navigace (simultánní lokalizace a mapování). Zmiňme ještě GPS – pro venkovní aplikace s použitím korekčního modulu. Všechny typy navigací mají své výhody a nevýhody.

Trendem jsou všesměrové platformy RoboMec, s využitím speciálních Mecanum kol (vlastní vývoj). Slouží pro převoz jakýchkoliv palet.

RoboCaddy, RoboMelkus, RoboCleaner a další autonomní pomocníci do skladů

Představen byl i vozík RoboCaddy – obousměrné nebo všesměrové AVG/AMR, dále tažný autonomní vozík a automatickým odpojením soupravy RoboTruck. Tento vozík je určen pro manipulaci s „vláčkem“.

Řeč byla i o RoboMelkus, tedy všesměrovém AMR pro „ground to ground“ přepravu. Představeny byly modely G130 a HLG120, dále mycí a vysávací autonomní systém RoboCleaner.

Robo