Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm

22. 6. 2024

page.Name
Americká společnost onsemi sídlící v Arizoně plánuje rozšířit výrobu čipů v Rožnově pod Radhoštěm a investovat zde okolo 2 miliard dolarů, což představuje více než 44 miliard korun. Agentura CzechInvest hrála klíčovou roli v jednáních o největší investici nejenom v historii agentury, ale především celého Česka.

„Čipy jsou základem moderního průmyslu. My se proto dlouhodobě snažíme posilovat českou soběstačnost v této oblasti. Investice společnosti onsemi nám dává šanci stát se evropskou čipovou velmocí a přinese i významný impuls pro rozvoj české ekonomiky v čele s autoprůmyslem, který je jeho hlavním motorem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Expanze: čipy klíčové pro automobilový průmysl

Společnost onsemi, světový lídr v oblasti polovodičových komponentů, se rozhodla pro tuto významnou expanzi, aby zvýšila produkci pokročilých čipů na bázi karbidu křemíku. Tyto čipy jsou klíčové pro automobilový průmysl, zejména pro elektromobily, kde přispívají ke zvýšení dojezdu a efektivity vozidel. Onsemi již nyní vyrábí v Rožnově pod Radhoštěm 10 milionů čipů denně a zaměstnává zde 2 300 lidí, z toho 200 v designové laboratoři v Brně. S novou investicí očekává výrazné rozšíření produkce a posílení vývojových kapacit​.

Strategická investice tohoto rozsahu, klíčová pro budoucnost českého průmyslu, by pro Česko znamenala nejen vznik až jednoho tisíce nových pracovních pozic, jednalo by se o jednu z prvních investic do špičkové polovodičové výroby ve střední Evropě, dále pak by došlo k posílení produkce inteligentních výkonových polovodičů a zároveň by se zvýšila mezinárodní prestiž Česka v oblasti průmyslu. Rožnovský závod by zároveň po rozšíření ročně přispíval k hrubému domácímu produktu Česka více než šesti miliardami korun.

Další investice firmy onsemi v Česku

„Skvělá zpráva pro Česko i Evropu. Další investice firmy onsemi v Česku je nejen jednou z největších zahraničních investic v historii Česka, ale také důležitým krokem pro rozvoj technologického sektoru. Spolupráce s onsemi je ukázkovým příkladem úspěšné podpory zahraničních investorů ze strany CzechInvestu, která přináší pokročilé technologie a posiluje konkurenceschopnost českého průmyslu. Je také důkazem, že spolupráce s v Česku již zasídlenými investory má významný potencial pro další modernizaci a růst české ekonomiky. Oznámení o této investici je začátkem cesty a další spolupráce, kdy budeme společnosti poskytovat asistenci pro zajištění hladké realizace této investice. Těšíme se na přínosy, které tato expanze přinese české ekonomice,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel CzechInvestu.

Agentura pomáhá i při hledání dodavatelů

CzechInvest se společností onsemi dlouhodobě spolupracuje. Kromě řešení samotné expanze a investiční pobídky, pomáhá agentura v dalších tématech jako například hledání dodavatelů či otázky spojené s vízy a kvalifikovanou pracovní silou, tedy vzdělávání v technických oborech a spolupráci s univerzitami. S tím se pojí také lákání kvalifikovaný inženýrů ze zahraničí. Zástupci CzechInvestu jsou zapojeni také v komunikaci ohledně regionálního rozvoje.

Ilustrační úvodní foto: AI