Sobota

18. května 2024

Nyní

14°

Zítra

18°

Svátek má

Zásilkovna zdvojnásobila počet robotů na skoro 400 kusů

11. 10. 2022

page.Name
Zásilkovna otevírá v Rudné u Prahy své největší depo o rozloze 12 600 m2. Součástí nového depa v průmyslovém parku Prologis Park Prague-Rudná je také nové robotické depo s novými PackMany, roboty pro třídění zásilek. Zásilkovna tak nyní disponuje celkově téměř 400 roboty – v předvánoční sezóně bude každá druhá zásilka roztříděna robotickou třídičkou. V současné době má celá skupina Packeta celkem 53 dep a investice do jejich modernizace a rozšiřování v letošním roce dosáhly 100 milionů korun. I přes celkový pokles segmentu online nakupování si Packeta v letošním roce udržuje meziroční dvouciferný růst a v letošním roce plánuje obrat ve výši přes 6 miliard korun.

„Jsem pyšná na to, že jsme bez veřejných peněz, dotací či nějaké formy státní podpory dokázali zdvojnásobit naše robotické depo a dosáhli toho, že každá druhá zásilka bude v letošní předvánoční sezóně roztříděna automatizační technologií. Jsem také ráda, že můžeme představit naše nové a moderní depo v Rudné, které je svou rozlohou největším depem v rámci celé skupiny Packeta. V letošním roce jsme také výrazně navýšili počet automatických výdejních boxů, a v České republice a na Slovensku jsme se stali lídry trhu. Zvýšil se také počet zaměstnanců, aktuálně se jejich počet za celou skupinu pohybuje kolem 2 500, říká Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta.

Dodává:  „Věříme, že na předvánoční sezonu jsme připraveni. Je zřejmé, že z důvodu řady externích faktorů nebudou letošní růsty tak dynamické jako v minulých dvou letech. Nicméně věříme, že celý segment e-commerce v letošním roce mírně poroste. Předpokládaný růst Packety vidíme kolem 30 procent.“

Klíčová byla instalace 30 speciálních malých vrat do fasády 

Nové depo v Rudné má rozlohu 12 600 m2, jeho developerem je společnost Prologis: „Velice nás těší, že mezi zákazníky Prologis Park Prague-Rudná můžeme přivítat právě společnost Zásilkovna a vážíme si důvěry, kterou nám skupina Packeta projevila rozhodnutím situovat svoje největší depo právě do našeho parku,“ říká Martin Baláž, viceprezident a country manager společnosti Prologis pro Českou republiku a Slovensko. Prostory stávající budovy 15 byly pro Zásilkovnu upraveny na míru tak, aby odpovídaly nejvyšším standardům moderního skladování a logistiky. Proměnily se jak její skladové, tak kancelářské plochy. Klíčová byla instalace 30 speciálních malých vrat do fasády, jež zaručí plynulost nakládky a vykládky, kompletní výměna osvětlení za úsporné LED, inovace systému vytápění v celé hale nebo změna dispozic kanceláří tak, aby mohly sloužit i jako výdejna zásilek. „Věřím, že Zásilkovna v našem parku najde skvělé zázemí, v němž se bude dlouhodobě dařit jejímu podnikání,“ dodává Martin Baláž.

Celoroční průměr depa bude kolem 110 000 zásilek/den

Celoroční průměr depa bude kolem 110 000 zásilek/den, maximální pak 200 000 zásilek/den v sezóně. V budově je možné rozšiřovat robotické molo, a tím i počet zásilek, které bude možné třídit. V následujících letech se plánuje zvýšení kapacity depa na úroveň až 300 000 zásilek/den. Na depu bude pracovat kolem 125 lidí.

Celá skupina Packeta provozuje v současné době celkem 53 dep s celkovou rozlohou 125 000 m2. Celková denní kapacita sítě, tedy síť kamenných výdejních míst a Z-BOXů, je 2 000 000 zásilek.