Středa

1. května 2024

Nyní

18°

Zítra

18°

Svátek má

Trend v logistice: automatizace a integrace. To bez efektivního WMS nejde

18. 4. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Sklad bez WMS, to je neřízený sklad. Zástupci společnosti ICZ Group na semináři „Inovace v údržbě, výrobě a v logistice“ představili produkt pro řízení skladů: WMS ICZ OSIRIS, pomocí kterého lze řídit všechny procesy ve skladu. Systém je nasazen ve firmách z nejrůznějších segmentů. Mezi výzvy implementace patří například správnost dat, značení, také lidé a procesy. Častým požadavkem na implementátora je WMS, které má ale fungovat tak, jak je stávající zvyklost ve skladu, tedy podle neřízených procesů, což je špatně.

WMS umožňuje přidělování práce podle nastavených pravidel, umožňuje přehled o obsazenosti jednotlivých pozic.

Plánování a řízení skladových procesů pomocí WMS

WMS OSIRIS je typický představitel skladových informačních systémů (Warehouse Managament Systems, WMS) umožňujících realizovat principy řízeného skladování ve všech typech skladových provozů.

Základní funkce systému zajišťují plánování a řízení skladových procesů při příjmu, zaskladnění, vyskladnění a vychystání, kompletaci, přípravě expedice a kontrole nakládky, reorganizaci skladu a jeho fyzické inventuře.

WMS má aktivní roli - plánuje, rozhoduje, vyhodnocuje

Ve většině procesů má systém aktivní roli (plánuje, rozhoduje, vyhodnocuje), zatímco skladoví pracovníci jeho příkazy pouze vykonávají a výsledky registrují. Základním prostředkem komunikace systému se skladovými pracovníky je mobilní terminál se snímačem čárového kódu nebo RFID.

Pro komunikaci lze využívat také hlas (pick-by-voice) nebo světlo (pick-by-light). Dalším komunikačním prostředkem je běžný osobní počítač (PC). Používání papírových dokladů je omezeno jen na ty případy, kdy je elektronická forma nedostupná nebo v kontextu daného procesu méně vyhovující.