Pátek

18. října 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Osobností české a slovenské logistiky se stal Jaroslav Bazala, byly uděleny ceny The Best of Czech and Slovak Logistics

15. 10. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Prezident logistické akademie Jaroslav Bazala na konferenci Innovative Logistics převzal v rámci udělování prestižních ocenění The Best of Czech and Slovak Logistics 2023/2024 ocenění Osobnost české a slovenské logistiky. Společnost Panattoni Czech Republic získala cenu Logistics Star. Na akci byly vyhlášeny i další výsledky soutěže The Best of Czech and Slovak Logistics, kterou pořádá společnost PN média (provozovatel portálu Logistika.Tv).

V úvodu konference Innovative Logistics bylo slavnostně pokřtěno první číslo časopisu The Best of Logistics. Kmotry byli Marek Maťovčík (jednatel společností SysTech Group a 4IGV), Jaroslav Bazala (prezident Logistické akademie), Radka Zobaníková (Business and marketing manager společnosti 4IGV), Ivana Kohoutová (jednatelka společnosti KON Agency), Martin Votava (jednatel společnosti WADIMEX) a Michal Mikulášek (Founder & CEO společnosti Prodator®).

Foto ze křtu prvního čísla nového logistického časopisu The Best of Logistics.

Sérii prezentací zahájil Michal Mikulášek (Prodator®). V úvodním bloku byl jeho hostem on-line připojený Libor Šádek, Managing Director společnosti HÖDLMAYR Logistics Czech Republic. Řeč byla o efektivním náboru řidičů prostřednictvím inovativní metody Prodator®. Viz foto níže.

Poté Pavel Osička (strategický obchodní ředitel společnosti Linde Material Handling Česká republika) s kolegou Ondřejem Soukupem představili projekt automatizované 4D shuttle technologie Linde. Po nich vystoupil Martin Votava, jednatel společnosti WADIMEX, který představil GATE systém, což je inovativní řešení řízení nakládky a vykládky pomocí semaforů a klínů.  

Mikrofon pak převzal Martin Mlejnek ze společnosti 4IGV, který popsal automatizovaný skladový systém jako cestu k vyšší efektivitě.

Následovalo vyhlašování a předávání ocenění The Best of Czech and Slovak Logistics, v rámci kterého byla udělena i speciální cena časopisu Robotic journal společnosti AMPO za projekt Optimalizace skladování 150 tisíc položek.

Nejlepší logistická služba

V kategorii Nejlepší logistická služba zvítězil projekt společnosti DODO nazvaný slotové doručování pro e-commerce. DODO opět dostálo svému označení technologicko-logistická společnost, když vyvinulo dostupný doplněk, takzvaný widget, pomocí kterého trvá zavedení slotového doručování do struktur e-shopu pouze několik hodin. „V době, kdy e-shopy bojují o každého zákazníka, už dávno nestačí myslet pouze na široký sortiment a atraktivní ceny, ale výsledný dojem utváří celá zkušenost z nákupu. Významným konkurenčním rozdílem se stává komfort spojený s možností naplánovat si doručení zásilky podle vlastních potřeb, a to například i na víkend,“ říká komerční ředitel DODO Peter Menky.

Zástupcům společnosti DODO předávala cenu Šárka Hálová ze společnosti Gebrüder Weiss ČR.

Druhé místo v této kategorii získala společnost Central Warehouse Solutions (Skladon) se službou Klientská aplikace MySkladon 2.0. V posledním roce prošla aplikace řadou změn a vylepšení, které jí tak posunuly na ještě vyšší úroveň v uživatelské přívětivosti a zákaznickém přínosu. Zásadní a na první pohled viditelnou změnou byl redesign dashboardu. Veškeré tabulky s přehledem skladových operací jsou v aplikaci přizpůsobitelné. K vybraným skladovým operacím byly přidány nové statusy, aby se zajistila lepší informovanost uživatelů klientské aplikace a usnadnila se práce v jednotlivých částech logistického procesu. Realizovaných změn bylo více.

Třetí místo v uvedené kategorii obsadila společnost Prodator Marketing s projektem: Revoluce v náboru řidičů metodou Prodator®. Díky této metodě firma dokáže pokrýt náborové potřeby i těch největších hráčů v logistice, čímž společnostem pomáhá rychle a efektivně najít kvalitní řidiče a další klíčové pracovníky. Jednou z hlavních inovací této metody je použití robota s umělou inteligencí, který provádí pohovory s kandidáty.

Nejlepší logistický produkt

První místo v kategorii Nejlepší logistický produkt získala společnost KVADOS s projektem Revoluční automatický paletový sklad myFABER® 4D Shuttle. Redefinuje standardy skladové logistiky díky kombinaci efektivity, flexibility a technologické vyspělosti. Jeho klíčovou výhodou je dramatické zvýšení skladové hustoty – až o 30 % oproti tradičním ASRS systémům a o 60 % oproti systémům VNA. To umožňuje maximální využití dostupného prostoru a optimalizaci skladové kapacity. Inovativní technologie myFABER® 4D Shuttle spočívá v kombinaci osvědčeného jeřábového systému 2D Shuttle s novými prvky, jako je separace manipulace na robota a výtah, což zajišťuje rychlé, přesné a bezpečné přemisťování palet i ve víceúrovňových skladech s variabilní výškou jednotlivých pater.

Prezident Logistické akademie Jaroslav Bazala předával cenu Lukáši Richtárovi (Kvados). 

Na druhém místě se umístila společnost PST CLC Mitsui-Soko s projektem Track&Trace a evidence přeprav.

Třetí místo patří společnosti WADIMEX, která uspěla s projektem Inovativní automatizovaný GATE Systém. Jedná se o značkou modulárního systému řízení provozu při nakládce a vykládce. Systém skládající se ze semaforu, sirény a tlačítka na vnitřní straně skladu a semaforu sirény, tlačítka a klínu pro nákladní automobily je nakonfigurován tak, aby zajistil bezpečnou a srozumitelnou komunikaci mezi operátorem skladu a řidičem. Celý proces nakládky je automatizován.

Nejudržitelnější logistický projekt

První místo v kategorii Nejudržitelnější logistický projekt získala společnost Panattoni Czech Republic za projekt Panattoni Park Kladno. Projekt přináší komplexní a inovativní přístup k obnově a rozvoji průmyslových objektů, s důrazem na udržitelnost a energetickou efektivitu. Zahrnuje v sobě jak výstavbu nové haly o rozloze 21 000 m², tak i rekonstrukci stávajícího objektu o rozloze 16 000 m2, a je příkladem špičkového řešení pro průmyslové stavby v moderní době. Nová budova splňuje nejvyšší standardy udržitelné výstavby a míří na získání prestižní zelené certifikace BREEAM New Construction s hodnocením na úrovni Excellent. Projekt klade důraz na minimalizaci uhlíkové stopy.

Nezávislý logistický poradce Martin Řehoř předává cenu za 1. místo v kategorii Nejudržitelnější logistický projekt. Cenu přebírá Lukáš Svobodník (Panattoni).

V této kategorii bodovala společnost Panattoni Czech Republic hodně, protože obsadila i druhé místo – a to s projektem Panattoni Park Cheb East. Projekt distribučního centra pro společnost Goodyear v Panattoni Park Cheb East představuje excelentní příklad propojení špičkových technologických inovací s udržitelnými zásadami moderního průmyslu. Tento projekt, s rozlohou 80 tisíc metrů čtverečních, z nichž si Goodyear pronajímá 60 tisíc, míří na nejvyšší možné hodnocení v rámci certifikace BREEAM New Construction na úrovni Outstanding. Hala, která slouží jako logistické centrum pro distribuci pneumatik ve střední Evropě, přispívá k zefektivnění logistického řetězce společnosti Goodyear a ke snížení uhlíkové stopy.

Třetí místo v této kategorii obsadila společnost Gebrüder Weiss ČR s projektem Největší solární instalace Gebrüder Weiss ČR ve střední a východní Evropě, který přináší udržitelnou energii a snižuje emise CO₂. Společnost Gebrüder Weiss ČR letos úspěšně uvedla do provozu fotovoltaické elektrárny ve svých terminálech v Jenči u Prahy a Syrovicích u Brna, jež představují největší solární instalace společnosti ve střední a východní Evropě. Na střechy obou terminálů bylo instalováno celkem 2570 solárních panelů, které pokrývají plochu 5800 m², což pro zajímavost odpovídá rozloze tří standardních hokejových hřišť. Celková roční produkce těchto systémů činí 1102 MWh, což by postačilo na zajištění roční spotřeby elektřiny pro 367 průměrných českých domácností, nebo na plné nabití elektrického kamionu, se kterým by pak bylo možné 17krát objet zeměkouli (689 tisíc km). Díky tomuto kroku se společnosti navíc podaří snížit 250 tun emisí CO₂ ročně a výrazně tím přispět ke snižování uhlíkové stopy i podpoře udržitelné logistiky v České republice.

Nejlepší logistický projekt

Vítězství v kategorii Nejlepší logistický projekt zaznamenala společnost KVADOS s projektem Robotická revoluce s myFABER® a mySTOCK® WMS v SENCO Příbram. Celý projekt zahrnoval kompletní přestavbu skladových prostor, implementaci moderních robotických systémů a softwaru pro řízení skladu pod značkou myFABER®. Klíčovým prvkem byl vertikální skladovací systém, obsluhovaný čtyřmi autonomními roboty myFABER® HaiPick A42, které dokážou efektivně manipulovat s přepravkami až do výšky 10 metrů. Spolu s integrovaným dopravníkovým systémem se podařilo výrazně optimalizovat tok materiálu a minimalizovat prostoje. Jedním z největších přínosů projektu bylo zvýšení skladové kapacity na 6879 míst na ploše pouhých 280 m², což představuje dvojnásobek původního objemu.

Cenu za 1. místo v kategorii Nejlepší logistický projekt předával Radovan Hlinecký, vedoucí ostravské pobočky společnosti Emons Česká republika (na snímku vlevo). Přebírá Lukáš Richtár (Kvados).

Druhé místo v uvedené kategorii získala společnost eD Systém za projekt automatizace skladu. Primárním cílem projektu bylo automatizovat a zefektivnit procesy v oblasti vychystávání zboží a navýšit kapacitu odbavených objednávek, korespondujících s jejich kontinuálním růstem. Požadavkům pro napojení na stávající logistické procesy nejlépe vyhovovalo řešení od firmy VertiFlex s technologií automatických policových zakladačů Compact Twin a Compact Double od švédského výrobce Weland Solutions AB v kombinaci s dopravníkovou linkou české produkce od společnosti LogTech.

Na třetím místě skončila společnost Linde Material Handling Česká republika, která v rámci soutěže představila projekt zaměřený na automatizovanou 4D shuttle technologii. Je zřejmé, že nejmodernější trendy v oblasti konsolidace objednávek a automatizovaného skladování přinášejí současně možnosti rozšíření a propojení s dalšími technologiemi s minimalizací lidské obsluhy skladu.

cena

Jaroslav Bazala přebírá ocenění Osobnost české a slovenské logistiky a vstupuje tak do pomyslné Síně slávy české a slovenské logistiky. Prvním nositelem tohoto ocenění se vloni stal profesor Václav Cempírek. Letos cenu předávali Marek Maťovčík (Systech Group, 4IGV) a Ivana Kohoutová (časopis Packaging Herald).

Mediální partneři

Děkujeme mediálním partnerům soutěže The Best of Czech and Slovak Logistics a konference Innovative Logistics:

  • The Best of Logistics
  • Logistika.Tv
  • TechMagazín
  • Robotic Journal
  • Dopravní noviny
  • Packaging Herald
  • Praktická logistika
  • MM Průmyslové spektrum
  • Strojírenství.cz
  • TREND

Partneři konference

Děkujeme všem partnerům, kteří se na této akci podíleli.

Zlatí partneři:

  • Prodator Marketing (metoda Prodator®)
  • WADIMEX

Stříbrní partneři:

  • Linde Material Handling Česká republika
  • 4IGV

Bronzoví partneři:

  • STILL Česká republika
  • PST CLC Mitsui-Soko