Neděle

5. května 2024

Nyní

14°

Zítra

10°

Svátek má

Společnost LogEx Logistics očekává 30% růst obratu, plánuje akvizici

24. 11. 2023

page.Name
Také v letošním roce společnost LogEx Logistics očekává zhruba 30% růst obratu, i když dosažení tohoto plánovaného úspěchu bylo v letošním roce vzhledem k ekonomické situaci náročnější. Od firem poptávajících přepravy je totiž cítit ještě větší tlak na cenu, firmy se více zaměřují na sledování nákladů. Některým segmentům se nedaří, větší pokles přeprav LogEx Logistics zaznamenává například v oblastech stavebnictví a automotive, naopak stále se daří přepravám v oblasti potravin. LogEx Logistics rozšiřuje síť poboček, přijímá nové zaměstnance a plánuje akvizici.

„Ve spedici se nám daří díky velkému množství klientů a diverzifikovanému portfoliu. Pokles přeprav, který jsme zaznamenali například ve stavebnictví, je způsoben tím, že developeři v době covidu nezačali projektovat tolik nových staveb, dnes se tedy kvůli tomu nestaví tolik jako dříve. Méně přeprav je i v automotive. Automobilky se přesouvají směrem k elektromobilitě, ale na elektromobily není zatím dostatečný odbyt. Došlo k zásadní změně trhu. Lidé tolik neinvestují. Vyčkávají, co bude, což se projevuje na trhu realit i v dopravě,“ uvádí Marek Botka, strategický ředitel společnosti LogEx Logistics.

Snížení přeprav se v LogEx Logistics netýká segmentu potravin

Dodává, že došlo k většímu ochlazení trhu, je tedy menší poptávka po zboží a tím i po přepravách. „Je to samozřejmě dáno oborově. Lidé si některé věci neodřeknou anebo ani z praktických důvodů nemohou. Snížení objemu přeprav necítíme například v segmentu potravin,“ konstatuje Marek Botka.

Marek Botka

Marek Botka, strategický ředitel společnosti LogEx Logistics.

Pokračuje: „Neočekáváme, že příští rok bude z hlediska celkové ekonomiky společnosti výrazně jiný. Nicméně naše firma vyrostla v krizi a i v současné době neustále obratově každým rokem rosteme. Receptem na úspěch v aktuální době je důraz na větší obchodní aktivitu. Již od léta zvyšujeme obchodní aktivitu, zrychlujeme a přicházíme s novými službami a otevíráme nové pobočky. Nabízíme nová IT spojení s klienty. Aktivně tedy vyhledáváme příležitosti, čímž předcházíme dopadům souvisejícím s ochlazením ekonomiky,“ říká Marek Botka. Doplňuje, že firma nepozastavila investice ani nábory nových zaměstnanců.

Navyšování doby splatnosti, velký zájem uchazečů o práci

Řada zákazníků společnosti LogEx Logistics aktuálně požaduje navyšování doby splatností, což také nesvědčí o růstu ekonomiky. „Když se ekonomice nedaří, je to znát i na trhu práce. Najednou jsou lidé, kteří dlouhodobě chyběli. Plošně se nám začínají hlásit lidé od většího množství dopravních společností, plus další zájemci o práci. Hlásí se nám lidé s praxí dispečerů, ředitelů dopravy, finančních ředitelů a podobně. Tito lidé na trhu ještě nedávno chyběli. Měli práci. Abychom rostli, musíme přijímat i nové zákazníky a u stávajících zákazníků se snažíme navyšovat objemy přeprav,“ konstatuje Marek Botka.

Akvizice jako další cesta k růstu

LogEx Logistics má aktuálně deset poboček, vybírá další region pro novou pobočku. „V současné době se rozhlížíme po zajímavé akvizici, což je jedna z dalších cest k růstu. Zajímá nás klasická spediční, dopravní logistická firma, ale nebráníme se ani akvizici v jiné oblasti než v dopravě. Rádi ekonomicky vstoupíme tam, kde nám to bude dávat smysl. Nevylučujeme tedy možnost, že se rozšíříme do dalšího segmentu podnikání, tedy mimo dopravu,“ prozrazuje plány Marek Botka.