Pondělí

6. května 2024

Nyní

11°

Zítra

12°

Svátek má

Na semináři společnosti Kodys popsáno chytré řešení skladových pozic a inovativní podlahové značení

17. 3. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Daniela Straková a Linda Pinčiarová, obchodní konzultantky společnosti Kodys, na semináři této firmy mluvily o tom, jak na správné označení skladových pozic. Etikety jsou ve skladech mnohdy papírové, potrhané, čárové kódy jsou často špatně čitelné. Doporučovány jsou barevné plastové etikety s laminací. Po jejich prezentaci vystoupil Jiří Janouš, jednatel společnosti J.A. Clean, který popsal nejaktuálnější trendy v oblasti podlahového značení.

Podívejme se ale nejprve na zmíněné etikety. Také na podlahy se ve skladech implementují etikety. Jde o speciální robustní polykarbonátové etikety, dále o hliníkové rámečky k přišroubování s následnou implementací robustní etikety. Nejvíce odolné je řešení spočívá v zapuštění štítku do podlahy.

Značení regálů i značení pro vratné obaly

Kromě značení regálů byla řeč o značení bran, uliček, také o výstražných značeních. Popsán byl konkrétní příklad značení ve skladu společnosti Eurofrost, kde etikety fungují v mrazírenském provozu. Nepraskají a drží si svou kvalitu. Popsáno bylo vše, co se značením souvisí – standardy, materiály pro aplikátory etiket, roličky pro mobilní tiskárny, řeč byla i o značení vratných obalů.

Poté Jiří Janouš hovořil o trendech v oblasti bezpečnostního značení ve skladech. Řeč byla o značení přechodů i o možnostech plošných značení – nejčastější barvy jsou: modrá a zelená. Ve skaldech se vyznačují i loga. Dochází i ke značení QR kódů. Ideální rozměr je 30 x 30 cm.

Novinky ve značení podlah - UV SolidLux a Quiflex

Jiří Janouš představil i novou metodu: UV SolidLux, jejíž výhoda je rychlost implementace. Lze ji používat i v mínusových teplotách. Jedinou její nevýhodou je to, že je oproti jiným metodám dražší. Nicméně výrazná výhoda: okamžitě po implementaci značení po něm lze chodit a přejíždět manipulační technikou, takže pracovníci neomezují provoz déle, než je nezbytně nutné. Implementace probíhá i za plného provozu firem, což kvitují všichni, kteří nechtějí výrobu omezovat.

Jiří Janouš popsal i metodu Quiflex, což je tzv. tekutá spára. Výhoda č. 1: Extrémně krátká doba realizace, možnost provedení za provozu. Výhoda č. 2: Trvalá pružnost umožňuje podkladu stále pracovat.

Jiří Janouš, J.A.Clean

Jiří Janouš, jednatel společnosti J.A. Clean