Středa

15. května 2024

Nyní

10°

Zítra

10°

Svátek má

Český trh průmyslových nemovitostí může díky automotive opět růst

29. 4. 2024

page.Name
Trh výrobních, skladových a průmyslových prostor v České republice čelil v nedávné době výzvám spojeným s post-covidovým ochlazením a vysokou inflací. Nyní však prodloužení doby platnosti normy Euro 6 a zmírnění nové regulace Euro 7 u spalovacích motorů přináší automobilovým výrobcům a dodavatelům nové období jistoty a na trhu jsou již patrné signály oživení poptávky v roce 2024, což dává nový impuls i českému trhu s komerčními nemovitostmi.

Situace na trhu v roce 2023 byla charakterizována především zastavením expanze výroby nájemců průmyslových nemovitostí, a to z důvodu nejistoty a zvýšených nákladů. Ovšem rok 2024 i nedávné zmírnění emisních norem pro automobily přináší novou naději a očekávané rozběhnutí pozastavených projektů.

Zmírnění normy Euro 7 představuje pozitivní zprávu pro trh s průmyslovými nemovitostmi

„Zmírnění normy Euro 7 představuje pozitivní zprávu pro trh s průmyslovými nemovitostmi, poskytuje výrobcům v oblasti automotive větší prediktabilitu a umožňuje jim pokračovat v investicích do rozvoje výroby. To přináší určitou jistotu v byznysu a pomáhá realizovat projekty, které byly dočasně odloženy. Očekáváme pozitivní dopad v letech 2025 až 2026,“ komentuje Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners.

Prochazka & Partners o změně v regulaci spalovacích motorů

Poradenská společnost Prochazka & Partners věří, že tato změna v regulaci spalovacích motorů bude přínosem nejen pro automobilový průmysl, ale i pro celkovou stabilitu trhu s průmyslovými nemovitostmi.

Petr Narwa, Head of Transaction & Consulting Services, doplňuje: „Máme signály, že v souvislosti s tímto pozitivním vývojem v automotive sektoru se zvyšuje také aktivita v oblasti expanze provozů a spouštění dalších inovativních a investičních projektů. Snížení ceny kapitálu v následujících období by mohlo dále podpořit rozvoj, a to zejména u nízkomaržových byznysů, které s investicemi váhaly vinou nejistoty a vysoké hodnoty peněz. Pro výrobní firmy je velmi významným rozdíl, pokud výše podnikatelských úvěrů činí šest nebo čtyři procenta.“