Sobota

4. května 2024

Nyní

11°

Zítra

16°

Svátek má

Staré karty řidičů v nových tachografech zčásti nefunkční! ČSAD Uherské Hradiště společně s ČESMAD Bohemia usiluje o změnu legislativy

14. 11. 2023

page.Name
Od 21. srpna 2023 se na základě unijního rozhodnutí nesmí prodávat nová nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny s tachografem druhé generace G2/V1, ale pouze s novější verzí, tedy s tachografem druhé generace G2/V2. Tato změna se očekávala, nastal však problém. Aby řidič mohl využívat všechny funkce tachografu druhé generace V2, musí pracovat s kartou řidiče stejné verze G2/V2, ne se starým typem V1. Většina řidičů má karty typu V1. Když ji řidič založí do nového tachografu, část nových funkcí je nefunkčních. Jak upozorňuje společnost ČSAD Uherské Hradiště, která je členem sdružení ČESMAD Bohemia, tento problém lze řešit jedině výměnou karet za novější, ale ta je možná na základě zákona pouze po pěti letech, nebo v případě poškození či ztráty.

Řešením tohoto problému je podle Vlastislava Čecha, obchodního ředitele společnosti ČSAD Uherské Hradiště, změna legislativy na úrovni EU, protože tento problém se netýká jen ČR. „Zatím žádná legislativní změna neprošla a nikdo neví, zda a kdy se to změní. Může samozřejmě dojít k poškození či ztrátě karty, to jsou zatím legitimní důvody pro výměnu. S tím, jak se budou kupovat nová vozidla, poroste tlak na změnu v systému vydávání nových karet řidičů,“ říká Vlastislav Čech.

Nové tachografy s řadou nových funkcí

Nové funkce v tachografech V2 jsou například zaznamenávání překročení hranic, záznam pracovní doby za posledních 56 dnů (místo 28) nebo vyčítání na dálku. „Řidiči jsou povinni do tachografu zaznamenávat překročení hranic. Když jede řidič třeba do Německa, na hranicích zastaví a manuálně zaznamená vjezd do Německa. Tachograf druhé generace V2 už to zaznamenává automaticky, na základě satelitních dat. Sám si data načte a uloží do paměti karty G2/V2. Nedochází tedy díky tomu ke zdržování přeprav. Se starou kartou V1 ovšem tato funkce nefunguje. Další významnou funkcí nových tachografů je vybavení moderními lokátory GNSS, které umožňují dálkové čtení údajů silničními kontrolními orgány bez nutnosti zastavení vozidla,“ poznamenává Vlastislav Čech.

Vlastislav Čech

Vlastislav Čech, obchodní ředitel společnosti ČSAD Uherské Hradiště.

Nechybí automatické záznamy o překročení hranic

V nové kartě jsou pracovní výkony řidiče rozloženy do více činností, navíc tam je například funkce záznamu „nakládky“ či „vykládky“ (včetně lokalizace). „Pracovní výkon řidiče se hodně sleduje a nejen kvůli únavě, respektive odpočinku. Také proto, aby se lépe vědělo, kdy a kde pracovní výkon vykonává. Došlo k rozšíření základních činností o možnost záznamu nakládky/vykládky, včetně lokalizace. Společně s automatickým záznamem překročení hranic se budou lépe sledovat vnitrostátní přepravy na cizím území, takzvané kabotáže,“ doplňuje Vlastislav Čech.

Požadavek na změnu směřován na ministerstvo dopravy

Dodává, že již ČESMAD Bohemia požadavek na změnu legislativy plynoucí nejen od ČSAD Uherské Hradiště směřuje na Ministerstvo dopravy ČR.

Aktuálně z Pohořelic: cross-dockové centrum a skladování

Doplňme, že ČSAD Uherské Hradiště v Pohořelicích provozuje cross-dockové centrum, přes které zajišťuje svozy a rozvozy v rámci ČR a SK. K uvedeným činnostem nabízí také krátkodobé i dlouhodobé skladování s přidanou hodnotou.

sklad Pohořelice

ČSAD Uherské Hradiště v Pohořelicích provozuje cross-dockové centrum.