Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Automatizovaný zakladač Modula ve společnosti COBA Automotive ušetřil spoustu místa a zrychlil skladování

15. 8. 2024

Ve společnosti COBA Automotive na Slovensku byl instalován automatizovaný zakladač Modula od společnosti Systech Group. Důvodem pro jeho pořízení byla potřeba úpory místa ve výrobním provozu. Díky systému Modula má COBA Automotive také přehled o zaskladněných výrobních nástrojích pro výrobní linky. Bylo dosaženo i výrazné úspory času, protože skladníci nemusejí nástroje hledat, ale Modula je automaticky rychle dopraví přímo do výdejního okna.

Před implementací systému Modula byly nástroje skladovány v plechových skříních rozmístěných ve výrobní hale.

Díky Module podstatně více místa ve výrobní hale

„Plechové skříně už nám pro skladování nestačily a potřebovali jsme jich více, což by znamenalo další úbytek výrobní plochy. Nechtěli jsme jít cestou snižování efektivity, proto jsme se rozhodli pro pořízení automatizovaného zakladače Modula. Je v hale umístěn na velmi malé ploše a zajišťuje skladování do výšky. Přestali jsme díky tomu využívat skříně, využitelný prostor v hale se nám tedy podstatně zvýšil,“ konstatuje Milan Palaj, manažer údržby společnosti COBA Automotive. Původně bylo pro skladování v hale využíváno zhruba 20 plechových skříní, každá z nich měla plochu 2 x 1 metr. Prostorová úspora je tedy zřejmá.

Modula

Díky Module je skladování zajištěno na malé ploše, do výšky.

Zakladač Modula je napojen na WMS systém. „Díky prostorové úspoře v hale nám stávající zakladač Modula stačí. V zakladači není využita plná kapacita, ještě disponuje určitým prostorem. Vzhledem k tomu, že teď neplánujeme rozšíření výroby, o pořízení dalšího zakladače zatím neuvažujeme, k tomu bychom přikročili případně v budoucnu až v případě navyšování výroby,“ uvádí Milan Palaj.

Plán: propojení s on-line systémem plánování výroby

Dodává: „Uvažujeme o propojení Moduly s nějakým on-line systémem, kde lze nastavit denní nebo týdenní reportování položek, které jsou z hlediska objemů na minimu. V tuto chvíli není systém plánování údržby ani systém plánování výroby propojen s Modulou. Uvažujeme o pořízení licence, díky které by k propojení došlo. Díky tomu by nám automaticky přišlo například oznámení o nedostatku výrobních nástrojů. Předem bychom tedy mohli být upozorněni na blížící se nedostatek nástrojů, což by pro nás znamenalo, že výroba nebude případným nedostatkem ohrožena.“

Modula, police

Potřebný díl přijede na polici přímo do výdejního okna, skladník nemusí ztrácet čas hledáním.

Obsluha zakladače Modula je velmi jednoduchá. „Správu uživatelů si děláme sami. Jednoduchým způsobem je můžeme v systému přidávat i odebírat. Samotná obsluha je uživatelsky přívětivá. Využíváme teď základní licenci. Součástí rozšířené verze, o které uvažujeme, je udělování oprávnění jednotlivým uživatelům,“ konstatuje Milan Palaj.

Dokonalá organizace příjmu a výdeje výrobních materiálů

Pochvaluje, že díky Module má teď společnost COBA Automotive dokonale zorganizován výdej a příjem výrobních nástrojů.

sklad

Na skladované díly v zakladači Modula se nepráší.

„Navíc jsme díky úspoře místa mohli v hale instalovat nové sušičky a periferní zařízení. Nešlo nám o úsporu lidských zdrojů, ale o úsporu místa a o to, abychom měli pořádek v nástrojích. Díky Module navíc odpadlo ztrácení času při sestavování výrobních nástrojů. Dříve operátoři dlouho hledali různé věci ke konkrétnímu výrobku, teď je vše automatizované a rychlé. Také víme, kdo, co a kam založil. Zaměstnanci si tedy dávají pozor na to, aby nástroj dávali zpět do Moduly vyčištěný a kompletní, protože vše můžeme jednoduše zpětně identifikovat,“ uvádí Milan Palaj.

Ovládání systému Modula

Ovládání systému Modula je uživatelsky velmi jednoduché.

Dodává: „Automatizovaný systém jsme pořídili dříve než naši kolegové z Anglie. Na základě našich pozitivních zkušeností podobný systém zakoupili i oni.“