Pondělí

29. dubna 2024

Nyní

21°

Zítra

21°

Svátek má

Martin Baláž: „Poptávka po industriálních nemovitostech se zvyšuje. Roste zájem z e-commerce.“

10. 4. 2024

Martin Baláž, dosavadní senior viceprezident a country manager pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, byl jmenován jedním ze čtyř nových Head of Asset Management, čímž se stal zodpovědným za provoz společnosti Prologis v celé střední Evropě. Krátce před jeho povýšením jsme s ním mluvili o plánech Prologisu v ČR.

Martin Baláž popsal loňský rok a vyhlídky Prologisu na rok letošní. Prozradil, co a v jakých lokalitách firma plánuje. „Z trhu v primárních lokalitách téměř vymizely pozemky vhodné pro výstavbu logistických nemovitostí. Rok 2023 byl rokem stabilizace. Vliv měl celosvětový ekonomický pokles. Zaznamenávali jsme velmi velký dopad inflace a velmi výrazný nárůst úrokových mír, což samozřejmě výrazně zvyšuje náklady na financování developerských projektů,“ uvádí Martin Baláž. Dodal, že to se projevilo v poklesu samotné výstavby.

Dlouhodobou strategií Prologisu je soustřeďovat se na primární trhy v každé zemi. V ČR se jedná o Prahu, Brno a Plzeň, na Slovensku Bratislava. Jde o nejvyhledávanější trhy v těchto zemích.

Mezi lokalitami jsou rozdíly. Poptávka se zvyšuje v závislosti na růstu lokální spotřeby

A jak se pro tyto lokality shánějí nájemci? „Jsou velké rozdíly mezi jednotlivými lokalitami. Rozdělit se dá i samotná Praha. Na Praze-západ je poptávka poměrně aktivní. Poptávka je na úrovni před covidem, což vnímáme jako zdravou poptávku. Aktuálně je výrobní sektor velmi aktivní. Z našeho portfolia tvoří sklady pro výrobu méně než deset procent. Z absolutní většiny jsou naše haly skladové nebo logistické prostory a tento segment trhu je výrazně závislý na lokální spotřebě. Ta v posledních měsících klesala. Teď už ale vnímáme zvyšování spotřeby. Je to vidět i na zájmu e-shopů a maloobchodních společností,“ říká Martin Baláž.

Další zajímavosti se dozvíte v našem videopodcastu.