Sobota

18. května 2024

Nyní

10°

Zítra

14°

Svátek má

Přepravní obal na 3D tiskárny: stabilní vlnitá lepenka od Thimm jako ekologicky udržitelná alternativa dřeva

7. 1. 2022

page.Name
Pro bezpečnou přepravu 3D tiskáren firmy Kumovis vyvinula společnost Thimm praktické a udržitelné obaly. Při konstrukci vsadili vývojáři z Thimm Packaging Systems především na devítivrstvou vlnitou lepenku RhinoPlate určenou pro přepravu těžkého zboží a vytvořili tak výhodnou alternativu k běžným přebalům ze dřeva.

Pro bezpečnou přepravu citlivých technických přístrojů je zapotřebí přepravní obal na míru, který nabízí optimální ochranu a odolává veškerým přepravním podmínkám. Vývojáři společnosti Thimm Packaging Systems takový obal vyvinuli pro společnost Kumovis, mnichovský start-up, který vyrábí 3D tiskárny pro výrobu zdravotnických výrobků.

Dřevěný obal nahrazen ekologicky udržitelným řešením

U tohoto přepravního obalu na 3D tiskárnu o hmotnosti 500 kg je dřevěný obal nahrazen ekologicky udržitelným řešením ze stabilní devítivrstvé vlnité lepenky, která je ideální pro přepravu těžkého zboží: RhinoPlate.

Přepravní obal se dodává v plochém stavu, čímž šetří místo. Sada se skládá z palety ve speciální velikosti, upevňovacích prvků ze dřeva, z víka a dvou plášťů z RhinoPlate, včetně uzavíracího systému. Sestavení obalu a umístění těžké tiskárny je zjednodušeno díky promyšlené konstrukci: víko díky své stabilitě funguje zároveň jako rampa, přes kterou lze citlivé zařízení umístit na paletu bez nutnosti zvedání. Dřevěné prvky, které jsou z vnitřní strany opatřeny PE pěnou a chrání tak proti poškrábání, jsou připevněny k přístroji na paletě a slouží jako ochranná fixace. Tiskárna se následně společně s paletou obalí devítivrstvou vlnitou lepenkou. Ta se upevní pomocí uzavíracího systému a vytvoří tak přebal. Uzavírací systém se skládá ze šroubu a pojistné matice, které nevyžadují pomocné prostředky.

Michael Weber, vedoucí podnikové strategie a marketingu skupiny Thimm, vysvětluje: „Pomocí jednoduchého zastrkávacího systému THIMM Connect lze přepravní obal při dodání snadno otevřít bez poškození a opět rozložit na jednotlivé díly, takže je možné ho znovu použít.“ Nakonec se jako víko nasadí rampa. V sestaveném stavu dosahuje přepravní obal výšky téměř dvou metrů.

Vlnitá lepenka RhinoPlate  se může ze 100 % vrátit do recyklačního oběhu. „Stabilní a udržitelnou alternativu materiálu ke dřevu zajišťuje celkem devět vrstev papíru,“ říká Weber. Vlnitá lepenka s certifikací BFSV se vyrábí například v kvalitě CAAC v bavorském závodě v Neuburgu na Dunaji.

O 60 procent nižší hmotnost než srovnatelné dřevěné bedny

Na závěr Weber říká: „Vlnitá lepenka RhinoPlate má o 60 procent nižší hmotnost než srovnatelné dřevěné bedny a vysokou nosnost. Díky odolnosti vlnité lepenky proti vlhkosti se optimálně hodí pro přepravu po celé Evropě a pro zasílání do zámoří, protože vykazuje prvotřídní výsledky při testování za mořského klimatu a odolává extrémním klimatickým podmínkám. Další výhodou je, že obaly na těžké náklady z vlnité lepenky usnadňují známé celní postupy.“