Čtvrtek

2. května 2024

Nyní

13°

Zítra

13°

Svátek má

Budoucnost je chytrá: STILL představuje inteligentní řešení pro energii a udržitelnost a nové produktové řady

21. 9. 2022

page.Name
V Hamburku společnost STILL právě pořádá tiskovou konferenci pro evropské novináře, na které představila nejaktuálnější intralogistické trendy. Zaznělo na ní, že s ohledem na rychle se měnící trhy a potřeby zákazníků se musí odpovídajícím způsobem přizpůsobovat také odvětví intralogistiky. STILL na tuto změnu reaguje chytrou orientací rozvoje své značky, rozšířeným produktovým portfoliem a svým zaměřením na řešení na míru. Klíčovými oblastmi jsou automatizace, alternativní energie, cirkularita a servis. Součástí tiskové konference byla velkolepá show informující o nových trendech.

„Ne všechno, co je možné, dává nutně smysl,“ uvedl Frank Müller, senior viceprezident brand management, na letošní tiskové konferenci STILL. Müller tímto odkazuje na soutěžení o nalezení nejlepšího technického řešení a výkonu, kterému se celá leta věnuje mnoho výrobců.

„Výzvám naší doby nelze čelit jednou jedinou odpovědí, kromě individuálních řešení manipulační techniky pro náročné úkoly, kterou lze škálovat a variovat, se stále častěji hledají méně komplexní, ale chytrá řešení s vozíky pro jednoduché aplikace. Mohou to být vozíky bez kompletních balíčků variant výbavy, vozíky základní úrovně – připravené a rychle dostupné. Zásadním faktem ale je, že v oblasti kvality, bezpečnosti nebo servisu není možné dělat jakékoliv kompromisy.“

Frank Müller, senior viceprezident společnosti STILL, na právě probíhající tiskové konferenci.

Nově: „Xcellence Line“ a „Classic Line”

V budoucnu bude STILL nabízet dvě produktové řady, které budou připravené přesně na míru individuálním požadavkům zákazníků, jde o „Xcellence Line a „Classic Line“. Řada Xcellence nabízí nejpokročilejší technologii pro náročné aplikace, vysokou variabilitu a přizpůsobitelnost. Středobodem této řady bude budoucí řada RXE, příští generace elektrických vysokozdvižných vozíků.

Postupně nahradí stávající řadu RX ve všech kategoriích nosnosti a podle STILLU stanoví nové standardy v oblasti energetické účinnosti a udržitelnosti. Pokud jde o energetickou účinnost, nový RXE 10-16C udává směr. Pro RXE 10-16C je možné například při cyklu DIN EN 16796 dosáhnout spotřeby energie až o 17 % nižší, než tomu bylo u jeho předchůdce RX 50–a to i přes jeho větší hmotnost. Tímto směrem se budou také rozšiřovat řady skladové techniky.

Řada Classic naopak nabízí řešení na základní úrovni vozíků, se zaměřením na základní funkce – standardizované, rychle dostupné a za atraktivní cenu. S Classic Line chce hamburská společnost proniknout do cílových skupin a na trhy, na kterých dosud hrála jen vedlejší roli. STILL již nabízí skladovou techniku a vysokozdvižné vozíky se spalovacím motorem (vozíky V) s C v názvu. Tato produktová řada se bude postupně rozšiřovat do kompletního produktového portfolia.

Boj s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků pomocí automatizace

Kromě poptávek po jednodušších produktech a větší skladové technice registruje STILL mezi svými zákazníky rostoucí poptávku po automatizačních řešeních, která by bylo možno rychle implementovat a byla by škálovatelná. Tento trend je podporován přetrvávajícím nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, který v různých směrech zatěžuje intralogistiku ještě více než jiná odvětví. Inteligentní řešení automatizace jsou navržena tak, aby pomohla odstranit tyto mezery.

Součástí tiskové konference jsou komentované prohlídky a ukázky novinek.

Problémem je, že stávající skladová struktura je často lokalizována ve stísněných prostorech, a proto není příliš vhodná pro budoucí automatizaci. STILL si klade za cíl pomáhat takové situace řešit, se svými chytrými zařízeními pro brownfieldy, jako jsou samoučící se průmyslové vozíky, které si umí poradit s nepříznivými podmínkami, a chytrým oddělením horizontální a vertikální přepravy s tzv. želvami a AGV, které jsou vhodné pro smíšené provozy.

Moderní technologie pohonů v portfoliu

Další důležitou oblastí působení společnosti STILL je moderní technologie pohonů. Během posledního desetiletí se plně elektrická řešení postupně prosadila u vysokozdvižných vozíků všech kategorií nosnosti, zejména když jejich výkon dohnal nebo dokonce předčil výkon srovnatelných vozíků typu V se spalovacím motorem. STILL jako příklad uvádí svůj elektrický vysokozdvižný vozík RX 60, který odborníci již označili za „zabijáka spalovacích motorů“.

Pokud jde o elektrický pohon, STILL i nadále spoléhá na hlavní pilíře: prvním je další rozvoj lithium-iontové technologie, mimo jiné s již dostupnými vestavěnými nabíječkami, které umožňují provoz vozíků bez výměny baterií. Kromě toho bude i nadále hrát svou roli nízkonákladová a osvědčená technologie olověných baterií.

Chytré nabíječky snižují náklady na energii

Současný vývoj v oblasti fosilních paliv dal další impuls k přechodu na čistě elektricky poháněné flotily. Více elektrických vozíků ale na druhou stranu znamená více nabíjecích procesů. Li-ion technologie sice umožňuje průběh více nabíjecích procesů současně – obvykle při změně směny nebo po skončení práce – ale hrozí tím také drahé energetické špičky v závodech. Zde chce STILL podporovat své zákazníky inteligentním řízením energie, protože nové chytré nabíječky jsou navrženy tak, aby pomohly inteligentně řídit nabíjecí procesy, rovnoměrněji rozložit zátěž a výkonové špičky. Podle společnosti STILL to umožňuje výrazné úspory nákladů na elektřinu při plné dostupnosti manipulační techniky.

Zahájení vlastní výroby palivových článků

Třetím nejinovativnějším pilířem je technologie palivových článků, ve které STILL vidí velký potenciál vzhledem k současným krizím. Po téměř 20 letech zkušeností s různými projekty palivových článků plánuje společnost příští rok uvést na trh vlastní 24V palivový článek pro skladové vozíky – vyráběný v Hamburku.

Tím se STILL stane prvním výrobcem originálního vybavení na evropském trhu s vlastní výrobou palivových článků. Zákazníci v budoucnu získají od společnosti STILL nejen průmyslové vozíky, ale také palivové články a související služby, vše z jednoho zdroje.

Koncepční studie: První cirkulární vysokozdvižný vozík

Pokud jde o udržitelnost, společnost STILL v současné sleduje velké změny ve vnímání podnikatelské sféře i stále přísnější legislativní požadavky. Dodavatelé jsou stále více integrováni do strategií udržitelnosti svých klientů a bývají často povinni o tom poskytnout odpovídající důkazy, jako je například pozitivní hodnocení EcoVadis.

STILL chce také na tyto výzvy poskytnout chytrou odpověď, a to důslednou strategii cirkulace. Tato strategie je založena na předcházení vzniku odpadu a na recyklaci zdrojů ve všech oblastech, které mají co do činění s výrobou, používáním a recyklací produktů STILL.

V rámci této strategie představila hamburská společnost koncepční studii, podle STILL má být další elektrický vysokozdvižný vozík RXE první svého druhu, který bude od počátku konstruován s cirkulárním přístupem – od návrhu přes dodavatelský řetězec výroby až po použití zákazníkem. Úspory CO2 plánované ve studii jsou skutečně slibné a v této fázi by vypadaly následovně: 15 % v dodavatelském řetězci, 50 % ve výrobě, 25 % při používání.

Chytré služby se stávají ústředním faktorem vnitřního materiálového toku

STILL si klade za cíl zaujmout chytrý přístup ke službám. Když se podíváte na potřeby intralogistických zákazníků, je jasné, že jde o víc než jen o opravy a náhradní díly; jde o hospodárnost a ekologii celého materiálového toku. A to lze optimalizovat pouze pomocí skutečně chytrých služeb.

Maximální dostupnost, krátké prostoje či doby údržby. Pokud možno pouze jedna kontaktní osoba. Rychle dostupní servisní technici. Odborné poradenství při dovybavení – to vše umožňuje chytrá organizace poprodejního servisu STILL.

Služby, které přesahují značku STILL

Být chytrý také znamená přemýšlet nad rámec vlastní značky. Zákazníci by měli stále častěji být informováni a podporováni nezávisle na značkách. Mnoho z nich provozuje smíšené flotily vozíků a potřebují komplexní poradenství. Přesně to chce STILL svým klíčovým klientům nabídnout. Cílem je pomocí nástrojů pro inteligentní analýzu vozového parku ukázat zákazníkům, jak mohou provozovat své vozové parky s maximální efektivitou: od optimálního využití vozíků po energetický management a optimalizaci flotil vozíků.

„Řešme intralogistiku chytře. Společně.“ – to je motto, pod kterým STILL sdružuje své úsilí. Frank Müller je přesvědčen: "Chytrá řešení jsou přesně to, co naše trhy potřebují. A díky tomu přeneseme naši více než stoletou historii společně s našimi zákazníky do nové éry.

Brzy přineseme další informace.

Občerstvení pro novináře je "stillové".